Eskrim Blog

Çocuğunuzun Müsabakalarını Videoya Kaydetmeniz için 6 Neden

Çocuğunuzun Müsabakalarını Videoya Kaydetmeniz için 6 Neden

Bir eskrim müsabakası sonrasında müthiş bir hayal kırıklığıyla ağlayan çocuğunuzdan şu sözleri duyuyorsunuzdur.

“Benim hatam değildi!, Bu durum hiç adil değil!, Maçları kendi hatalarımdan dolayı kaybetmedim!, hepsi hakem yüzünden! Atak üstünlüğünü rakibime verdi ama atak üstünlüğü bendeydi! ”

Çocuklarımızın performansını eleştirmekten ziyade onlara her zaman eskrim yaptıkları esnada onları izlemekten ne kadar keyif aldığınızı anlatmaya çalışın. Eskrim hakkında yeterli bilgiye sahip olamayabilirsiniz, ancak onlara karşı ilk göreviniz ebeveyn olarak yaklaşmaktır ve çocuklar bu tarz durumlarda böyle bir yaklaşıma ihtiyaç duyarlar.

Hakemin kararının doğru olduğunu söyleyin ki bunu duyması gerekiyor,

Size ‘Videoya kaydettin mi?’ diye sorabilir,

Kayıt yaptığınız cihazı veya telefonu ona verin.

Çocuğunuz bir süre son maçını izleyecektir ve izledikçe ağlama sesleri azalacaktır.

Sonra telefonu veya kayıt cihazını size geri vererek ve uzlaşmacı bir şekilde diyecek ki: “Küçük bir hareket farkı ile kontra atak yaptım, neredeyse onu yenebilirdim.”

Akıllı telefonların ve tabletlerin çoğalmasıyla, müsabakaları videoya kaydetmek çok basit hale gelmiştir. Bu durumla doğru orantılı olarak çocuklarının maçını videoya kaydeden veli sayısının da arttığını görüyoruz. Bu yazıda kendi çocuklarımız ve kulüplerimizdeki velilerimizden gözlemlediğimiz kadarıyla maçları videoya kaydetmenin faydalarını sizlerle paylaşacağız.

Özet olarak, çocuklarınızın videolarını çekmeniz gerektiğini savunmaktayım. Bu husus teknik ve duygusal açıdan size birçok fayda sağlayacaktır. Ancak bu videoların çekimini müsabakanın işleyişini aksatacak şekilde yapmamak büyük önem arz etmektedir. Bunu çocuğunuz veya sporcunuz pistin arkasına kamerasını koyarak yapması daha yerinde olabilir.

Çocuğunuzun Müsabakalarını Videoya Kaydetmeniz için 6 Neden

1. Kendinizi analiz ve kendinizi geliştirme: Farklı rakiplerle ve farklı düzeyde maçlarınızı görebileceğiniz için kendinizi gözden geçirmenize fırsat tanıyacaktır. Çocuklar/sporcular bu videoları izleyerek kendi eskrimlerini dışardan görebilirler. Bu da, kendi taktik ve teknik başarılarını veya hatalarını görmelerine ve eskrimlerini daha derin düzeyde analiz edebilmelerine olanak sağlayacaktır.

2. Antrenörlere hata ve iyi yönlerin analizinde yardım: Antrenörünüz müsabaka esnasında başınızda değilse, videoyu izlemek antrenörünüze sizin üzerinizde yoğunlaşması gereken hususlar hakkında fikir verecektir. Bu sayede gerek duyduğunda antrenörünüz size özel ders programları yapabilir.

3. Tartışmalı kararları hatırlama: Bazı kararlar anlaşmazlığa ve hatta pist üzerinde tartışmalara neden olabilir. Hakem karar verirken veya kartı gösterirken hata yapabilir. Hata, sporcunuzun lehine veya aleyhine olabilir. Kararın neden o şekilde verildiğini öğrenmek için bu anları sonrasında incelemek güzeldir. Çocuğunuz bu perspektifte izleyerek çok şey öğrenebilir. Yukarıda belirtiğimiz konuda, çocuğunuza hakemin neden rakibine atak verdiğini anlatmak zordu. Uzun bir süre boyunca çocuğunuz hakemin yanlış karar verdiğini düşünecekti. Tartışmalı bir aksiyonun video kaydını göstermek, bir kararın neden verildiğini açıklamaya yardımcı olacaktır.

4. En iyilerden öğrenme: İrem Karamete, Enver Yıldırım veya örnek aldığı diğer başarılı eskrimcilerin videolarını izlemek ve onlardan ilham almak çok değerli olmakla birlikte, çocuğunuzun o seviyelere gelmesi biraz zaman alacaktır. Kendi yaşında ve kendi seviyesinden daha iyi olan rakiplerini izlemek ve onların eskrimlerini analiz etmek de iyi bir fikirdir.

5. Antrenmanlara yönelik profesyonel tutum: Eskrim günlüğü tutmanın faydalarını önceki yazımızda paylaşmıştık. Bu alışkanlığınızı video kayıtlarla pekiştirmeniz, antrenmanlarınıza daha ciddi ve profesyonel bir biçimde yaklaşmanızı sağlayacaktır. Hatta antrenmanlarınızda antrenörünüz tarafından verilen ders’ in videosunu kaydetmeniz ve bu ders esnasında yaptığınız hataları görmeniz, antrenörünüzün yaptığı uyarıları tekrar görmeniz bir sonraki çalışma için sizi daha iyi hazırlar ve tekniğinizin gelişimine katkı sunar. Ayrıca edindiğiniz iyi alışkanlıklar hayatınızın diğer alanlarına kolayca aktarılabilir.

6. Aile hatıraları (veya belki de ulusal tarihin bir parçası – asla bilemezsiniz!): Zaman içerisinde bu videoları izleyip çocuğunuzun ne kadar büyük bir ilerleme kaydettiğini görmek çok eğlencelidir! Çocuğunuzun erken yaşlarda çektiğiniz videolarını izlemeyi ne kadar sevdiğinizi hatırlayın. Çocuklarınızla bağlantılı diğer her şey gibi bu da bir aile hazineniz olacaktır.

Ancak sporla ilgili her şeyde olduğu gibi, eskrim maçlarını videoya kaydetmek beklenmedik bir şekilde kaçınmak istediğiniz bir şeye dönüşebilir ve çocuğunuzu sıkabilir.

Çocuklar müsabakada kaybettikten sonraki en kötü an onları eve götürürken geçen zamandır. Müsabaka ile ilgili konuşmak ve analizlerinizi duymak istemezler. Şu anda için onları bunun için zorlamayın. Zaten sizin kayıt yaptığınızı bilirler, kendilerini hazır hissettiklerinde ve müsabaka sonrası yaşadığı duygular dindiğinde videoyu izletmenizi sizden kendileri isteyeceklerdir.

Çocuğunuzun müsabakalarını videoya çekmeyi veya bu videoları onun çekmesini alışkanlık haline getirirseniz, onu doğru ve akıllıca kullanarak çocuğunuzun eskriminin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bu sayede ömür boyu unutulmayacak paha biçilemez anılar biriktirmiş olursunuz.

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Çocuğunuzun Müsabakalarını Videoya Kaydetmeniz için 6 Neden
Başa dön