Eskrim Blog

Eskrim Günlüğü Tutmak Neden Sizi Daha İyi Bir Eskrimci Yapar

Eskrim Günlüğü Tutmak Neden Sizi Daha İyi Bir Eskrimci Yapar

Başarılı sporcular yeteneklerinin ve gelişimine katkı sağlayan etkenlerin farkındalardır. Güçlü yönlerinizin farkında olmak size onları en iyi şekilde kullanabilme fırsatı tanırken, zayıf yönlerinizi bilmeniz de onların üzerine yoğunlaşıp gelişim göstermenizi sağlamaktadır. Her sporcunun kendini geliştirmesi gereken yönleri vardır ve kendinize karşı dürüst olmak bu gelişimin ilk aşamasıdır.

Kendinizi tanımak ve gelişiminizi takip edebilmenizin ve en iyi yollarından biri eskrim günlüğü tutmaktır.  Yeni bir not defteri edinin ve eskrim malzemelerinizin arasında muhafaza edin. Müsabakalar ve antrenmanlardan sonra düşünmek için kendinize zaman ayırın. Bir gün sadece birkaç satırlık not alırken bir sonraki gün tüm sayfayı dolduracak kadar not alabilirsiniz. Bu tamamen antrenman ve müsabakadaki durumunuza göre size kalmış bir durumdur.

Müsabaka veya antrenmanlardan sonra kendinize sorabileceğiniz bazı sorular aşağıda belirtilmiştir;

1. Bugün hangi beceriler üzerinde çalıştım?

2. Zorluk yaşadığım özel bir egzersiz oldu mu?

3. Başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğim özel bir egzersiz oldu mu?

4. Yeni bir şey öğrendim mi?

5. Antrenörümden herhangi bir olumlu veya yapıcı geribildirim aldım mı?

6. Eskrimim hakkında nasıl hissediyorum?

Müsabaka sonrasında kendinize soracağınız sorular biraz değişiklik gösterebilir. Aşağıda müsabaka sonrası kendinize sorabileceğiniz bazı sorular sıralanmıştır;

1. Müsabakaya gerçekten odaklanabildim mi?

2. Yeni bir şey öğrendim mi?

3. Rakiplerim hakkında neler öğrendim?

4. Performansımı nasıl buluyorum?

5. Zayıf yönlerim nelerdi?

6. Müsabaka içerisinde başarılı şekilde gerçekleştirdiğim ve tekrarlamak istediğim bir aksiyon oldu mu?

7. Antrenörümden herhangi bir olumlu veya yapıcı geribildirim aldım mı?

İkinci neden ise, günlük tutmak becerilerinizi analitik bir biçimde değerlendirmenizi ve sizi gelişime sevk etmesidir. Eksiklerinizi ve iyi yönlerinizi yazmak, dikkat etmeniz gereken hususları size hatırlatacak ve bugün eksik olduğunuz bir yönünüzü bir sonraki sezon geliştirmiş olmanıza sebebiyet verecektir!

Unutmamak ve devamlılığı sağlayabilmek adına bu soru listesinin bir çıktısını da defterinizin arasında saklayabilirsiniz. Ancak her gün aynı soruların cevaplanması çok fazla önerilmemektedir. Listede sunulan sorular, üzerine düşünülmesi gereken temel sorulardır. Duruma göre soru listenizi revize etmeniz ve geliştirmeniz faydanıza olacaktır.

Günlük tutmanız size birçok fayda sağlayacaktır. Bu faydalardan en önemlisi bence gelişiminiz hakkında farkındalık oluşturmasıdır. Zaman içerisinde nasıl bir gelişim gösterdiğimizi ve başladığımız noktayı unutmamız çok normaldir.  Zorlu bir müsabaka veya antrenmandan sonra günlüğünüzün sayfalarında biraz geriye gidip göstermiş olduğunuz gelişimi hatırlamanız faydanıza olacaktır.

Son olarak, rakiplerinizi analiz edebilme olanağı sağlayacaktır. Müsabakaya düzenli katılım gösterdiğinizi varsayarsak zaman içerisinde aynı rakiple birkaç kez karşılaşmanız muhtemeldir. Bir rakibinizle ikinci defa karşılaşmanız halinde günlüğünüze hızla göz atmanız ve hatalarınızı görmeniz faydalı olacaktır. Üst düzey eskrimciler müsabaka içerisinde sadece kendi yeteneklerine ve iyi olduğu yönlere değil, aynı zamanda rakiplerinin zayıf noktalarına ve bununla bağlantılı olarak kazanmaya odaklanırlar.

Bir not defteriniz varsa ve günlük tutmaya henüz başlamadıysanız, şimdi tam zamanı! Eğer uygun bir not defteriniz yoksa hemen edinin ve bir sonraki antrenmanınızda eskrim çantanızda yerini almasını sağlayın. Aranızdan eskrim günlüğü tutan ve faydasını görenler varsa bu tecrübelerinizi bizimle paylaşmaktan ([email protected]) çekinmeyin!

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Eskrim Günlüğü Tutmak Neden Sizi Daha İyi Bir Eskrimci Yapar
Başa dön