Eskrim Blog

Cross-Training Antrenmanlarının Eskrimde Önemi

Cross-Training Antrenmanlarının Eskrimde Önemi

Cross-Training antrenmanın yararları, dünyanın dört bir yanındaki eskrimciler tarafından tartışılmış ve görüşülmüştür. ‘’Eskrim için en iyi antrenman, eskrim çalışması yapmaktır’’ felsefesi çağın gereksinimlerini karşılamamaktadır. Bazı velilerin, hatta bazı antrenörlerin, başlangıç seviyesindeki eskrimcilerin ilave antrenmanlarla desteklenmesine gerek olmadığını ve yalnızca eskrim tekniklerine odaklanmaları gerektiğini düşündükleri duymuş bulundum. Fakat bu görüşlere katılmıyorum. Eskrim vücut dengesi açısından negatif etki gösteren bir spor dalıdır ve ilave egzersizlerle bu dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. Eğer sporcunun eskrim ve akademik programı haricinde ayırabileceği bir zaman dilimi bulunabilirse, Cross-Training antrenmanları bir sporcu olarak genel başarısını yükseltmek adına çok yardımcı olacaktır.

Cross-Training antrenmanlarında, birçok spor dalında da olduğu gibi, eskrimcilerin de ihtiyacı olan doğru kas ve beceri gruplarını geliştirebilmek için yararlı olabilecek özel aktiviteler mevcuttur.

Birçok eskrimcinin kendi kulübünde olan kondisyon çalışmaları genellikle yetersizdir. Çocuğunuz ne kadar ileri düzeyde olursa olsun, antrenmanların çoğu zamanı eskrim ve de kısıtlı miktarda kondisyon egzersizleriyle geçecektir. Ayrıca, kulüpte yapılan tüm kondisyon antrenmanları, eskrim için gerekli olan belirli becerileri geliştirmek doğrultusunda planlanacaktır. Çocuğunuzun esneklik ve dayanıklılık gibi başka alanlardaki gelişimine odaklanması gereği de oldukça önemlidir.

Çocuğunuz için herhangi bir Cross-Training antrenman programına başlamadan önce, antrenörüne danışınız. Antrenörler ne üzerine çalışmaları gerektiğini ve oyununu neyin geliştireceğini daha iyi bileceklerdir. Ailecek veya çocuğunuzun boş zamanlarında yapabileceği birçok egzersiz mevcuttur. Ayrıca, bazı egzersizler, önemli seviyede ek çaba gerektirse de, birçoğunu zorlanmadan evinizde yapabilirsiniz.

Yüzme

Yüzme neredeyse tüm spor dalları için mükemmel bir Cross-Training antrenmanı sağlamaktadır. Dizler eskrimde tüm yükü taşırken, yüzmede tam tersine serbest kalır ve bu da dizlerimizi rahatlatır. Doğru bir biçimde yüzüldüğünde vücudumuzdaki neredeyse tüm kasları çalıştırır. Karada yapabileceğiniz birçok spordan daha etkili kas elastikiyeti sağlayan harika bir kardiyo egzersizidir. Aynı zamanda nefes açısından yoğun bir konsantrasyon gerektirir ki eskrim yaparken de çocuğunuzun odaklanmasına yardımcı olacaktır. Tüm aile fertlerinin bu eğlenceye katılabileceğinden bahsetmiyorum bile.

Çocuğunuzun önemli müsabakaları öncesinde yüzmesinin performansını etkileyip etkilemeyeceğini hususunu antrenörünüzle görüşmeniz gerektiğini belirtmemizde fayda vardır. Yüzme bir yandan sezon aralarında yapılabilecek harika bir spor dalı iken, bir yandan da sezon ortasında yapılması çok uygun olmayan bir spordur. Bu durum daha çok yetişkin eskrimciler için geçerlidir. Çünkü kasları daha esnek hale getirir ve eskrim için önemli olan patlama özelliğinin kaybına sebep olabilir. Tekrarlamak gerekirse, 10-12 yaş ve altı eskrimciler için bir sorun teşkil etmeyebilir ama yine de emin olabilmek için antrenörünüzle görüşmeniz faydalı olacaktır.

Ağırlık Çalışması

Ağırlık çalışmalarının eskrimciler için uygun olup olmadığı konusunda birçok görüş mevcuttur. Kuvvet açısından maksimum seviyenize ulaşmanızda kesin bir fayda sağlasa da, bazı antrenörler üst vücut kaslarının aşırı gelişiminin esneklik ve manevra kabiliyetinizi olumsuz etkileyeceğine inanmaktadır. Fakat antrenman programı dikkate alınarak hazırlanmış bir program zamanla fayda gösterecektir. İhtiyacı doğrultusunda çalıştığından emin olmak için öncelikle çocuğunuzun programını antrenörü ile görüşün. Lise öğrencisi bir eskrimcinin detaylı bir kuvvet antrenmanı programına ihtiyacı olabilirken, 10 yaşındaki eskrimcinin buna ihtiyacı olmayabilir.

Koşu

Koşunun, tüm spor branşları için önemli bir Cross-Training antrenman biçimi olduğu düşüncesi, eskrim için her zaman geçerli değildir. Zaten eskrim antrenmanlarından dolayı yeterince çalışan ayak bilekleri, dizler ve bel kısmına yoğun bir baskı uygulamaktadır. Koşu, dayanıklılığı artıran mükemmel bir egzersiz olmasına rağmen, eskrimciler için sadece evde antrenmanın bir parçası olmalıdır. Bu ifade, dizleri çok fazla yorulmayan haftada sadece iki saat eskrim yapan bir çocuk için elbette doğru olmayabilir. Ne olursa olsun, dayanıklılık antrenmanı olarak koşu yerine imkân varsa yüzmeyi tavsiye ederim. Hangi ölçüde koşması hususu ile ilgili çocuğunuzun antrenörü ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Esneklik Antrenmanı

Cross-Training antrenman biçimleri arasından en çok kabul görmüş yöntemlerden biri yogadır. On yaşındaki çocuğunuzu bir yoga kulübüne göndermeseniz de, evin içerisinde tüm aile bireyleriyle kolayca uygulayabilirsiniz. Biliyorum ki birçok veli yoga yapmaktadır. Hatta bazıları çocuklarını eskrim antrenmanına bıraktıktan sonra yoga dersine gitmektedir. Yoga yapan veliler evde çocukları için mükemmel bir rol model olabilirler. Eğer yoga yapmayı bilmiyorsanız öğrenmek için iyi bir fırsat ve şuan ki teknolojik gelişmeler ile evde internet üzerinden de yoga yapmayı öğrenebilirsiniz.

Kendi deneyimlerimden dolayı rahatça söyleyebilirim ki, çocuklar ailecek spor yapmayı severler. Yoga esnekliği arttırır, kas gerginliğini rahatlatır ve eskrimcilerin yararına olan zihin, beden ve konsantrasyon dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Yoğun bir kardiyo egzersizi sağlamasa da, sakatlıklardan korunma, nefes kontrolü ve kas gücü-elastikiyeti hususlarında fayda sağlar. Kulüplerinizde, her antrenmanda antrenörler tarafından esneklik çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Açma-germe çalışmalarının sakatlık önleyici ve performansı artırıcı bir etken olduğuna inanmaktayız.

Eskrimde Cross-Training Antrenmanı: Bir Plan Oluşturun

Antrenörlerinin direktifleri doğrultusunda her eskrimcinin uygulaması gereken antrenman programı farklıdır. Ağırlık çalışmaları, şınavlar, ip atlama ya da evde ayak hareketleri yapmaları gerekse de, odak noktalarını hangi çalışma üzerine çevirmeleri gerektiğine dair nihai otorite antrenörlerdir. Antrenör ve sporcu ile ortak bir görüşme gerçekleştirin, uygun bir program hazırlayın ve bu programa uyulduğundan emin olun. Çocuğunuzun bireysel antrenman alışkanlığı kazanmasını sağlayacak en iyi yollardan biri düzenli bir program oluşturmaktır.

Çocuğunuzun antrenman dışındaki programına ek olarak, ailecek aktif bir şekilde uygulayabileceğiniz birçok eğlenceli seçenek mevcuttur. Hafta sonu tırmanma veya yürüyüşe çıkmak, bisiklet turları, hatta bahçenizde oynayabileceğiniz geleneksel oyunlar bunlardan bazılarıdır. Yoğun antrenman temposu üst düzey sporcular için bile yorucudur, bu nedenle çocuğunuzun arada bir molayı hak ettiğini unutmayın.

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Cross-Training Antrenmanlarının Eskrimde Önemi
Başa dön