Eskrim Blog

Başarılı Sporcularda Akıl Sağlığı

Uzm.Dr. Burak Uzel

Güzel ülkemize ve gezegenimize korona virüs musallat olalı, tek derdimiz haliyle bu hastalık ve yarattığı katastrof. İnsanın en önemli özelliği adaptasyon gücü ve aklını kullanması. Bu salgının 1 ay içinde azalacağını, Eylül gibi ikinci bir dalga da oluşturacağını, yine aynı aylarda aşılamanın başlayacağını ve nihayetinde mevsimsel influenza gibi olacağını tahmin ediyorum. Bu salgın durumunu şahsi olarak algılamamamız ve bu özel şartlara adapte olmamız, akıl sağlımızın korunması açısından da önemli; çünkü her kışın ardı bahar gelir, ancak bahar geldiğinde akıl sağlımızın kışta kalmaması için de mücadele etmemiz gerekiyor.

 Korona günlerinde hayatımın iki işinden bir tanesini, yani hekimlik görevime devam ederken, spor görevime eskrim salonunda ve dojoda devam edemiyorum, ama bunun yerine maskeyle ip atlıyor, evde beden egzersizleri yaparak günlük rutinime, bir başka şekilde devam ediyorum. Size de aynısını  tavsiye ediyorum.

Bugün bahsedeceğim çalışma İsveç’te yapılmış ve milli takım ve spor bursu alan sporcular araştırılmış. Ortalama yaşı 24 olan 333 sporcu çalışmaya katılmış.

Akıl Sağlık Problemİ (ASP): 2 haftadan uzun süren, yaşam kalitesini, işte-sosyal aktivitelerde-hayatın önemli alanlarında bozukluk yaratan psikiyatrik ve psikolojik bozukluk olarak tanımlanmış

Sporcuların %51’i hayatları boyunca akıl sağlığı problemi geçirdiği (kadınlarda  %58, erkeklerde %42),

İlk akıl sağlığı bozukluk (ASP) atağının 19 yaşında olduğu

Bu atakların sık olduğu (%47)

ASP geçiren adın sporcuların %37’sinin, erkek sporcuların  %16’sının destek aldığı. Yani erkeklerin çok az destek aldığı gözlenmiş.

Sonuç

Sporcularda  akıl sağlığı problemlerinin sık olduğu gözlenmiştir.

Bu problemlerin tespiti için tarama testlerinin yapılması, problem yaşayan sporculara profesyonel destek verilmesi uygun olacaktır. Hem antrenörlerin, hem de ailelerin bu konuda uyanık olması gerekiyor. 

Akesdotter C, Kentt ˚ a G, Eloranta S, Franck J, The prevalence of ¨Mental Health Problems in elite athletes, Journal of Science and Medicine in Sport (2019), doi: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2019.10.022

Uzm.Dr. Burak Uzel
Dahiliye Uzmanı
TEF Sağlık Kurulu Üyesi

Başarılı Sporcularda Akıl Sağlığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön