Eskrim Blog

Eskrim Silahları ve Ekipmanları

Flöre – Kralların Silahı…

Flöre, asillerin düelloya hazırlanmak amacıyla kullandıkları orijinal antrenman silahının çağdaş türüdür. Flöre silahı ismini, ilk zamanlarda kullanılan kabzaların şekli çiçeği andırdığından Fransızca ’da çiçek anlamına gelen “fleure” (flör) kelimesinden almaktadır.

Flöre, toplam ağırlığı 500 gr yâda daha az, maksimum toplam uzunluğu 110 cm dir. Kabzesi ile namlu arasında yer alan tas adı verilen koruma bölümü 9-12 cm çapında olmalıdır. Çelik namlusu maksimum 90 cm uzunluğunda, bıçağı (lam’ı) dikdörtgen kesitli, hafif ve esnek bir dürtüş silahıdır.

Flörenin namlusunun ucunda bir düğme mekanizması bulunur. Tuş almak için eskrimci flöresinin namlusunun ucunu rakibinin geçerli hedef (Vücudun baş, kollar ve bacaklar hariç omuzlar, göğüs, karın, kasıklar ve sırtını içine alan gövde bölümü) bölgesine 500 gr veya daha büyük bir kuvvetle dürtmek zorundadır. Gövde dışında kalan bölgeler yani kollar, bacaklar ve baş geçersiz bölgedir ve buraya yapılan tuşlar sayı kazandırmamakla birlikte geçici bir süre için oyunun durmasına sebep olur. Geçerli ve geçersiz bölge kavramları, 18. yy eskrim ustalarının öğrencilerine sadece ölümcül bölgelere (yani gövdeye) atak yapmayı öğretmek için geliştirdikleri antrenman tekniklerinden doğmuştur. Her ne kadar baş da hayati bir bölge ise de yüze yapılan ataklar centilmenlik dışı ve kaba bulunduğundan engellenmeye çalışılmıştır. (Unutmayın ki eskrimciler bu sporu bir şövalye geleneği olarak tanımlamaktadırlar).

Flöre ’de koruyucu elbiselerin üzerine geçerli tuşları belirlemek için iletken (metalik) ceket giyilir. Ayrıca flöre silahının esnek yapısı, modern ve elit eskrimcilerin rakiplerine, görünüşte imkânsız açılardan atak ve dürtüş yapabilmesini sağlar.

Epe – Serbest Eskrim…

Eğitim amacıyla saray silahının özel bir türevi olan flöre geliştirilirken bir yandan da başka bir düello silahı “colishemarde” geliştirildi. Dayanıklılıktan taviz vermeden ağırlığı azaltmak için kenarları konkavlaştırılmış, namlunun tasa yakın kısmında bir yiv açılmıştı. Böylece “colichemarde” modern epe silahı ortaya çıkmış oldu.

Epe, toplam ağırlığı 770 gr yâda daha az, maksimum toplam uzunluğu 110 cm dir. Kabzesi ile namlu arasında yer alan tas adı verilen koruma bölümü flöreden büyük 11-13,5 cm çapında, 3-5,5 cm tas derinliği vardır. Çelik namlusu maksimum 90 cm uzunluğunda, bıçağı (lam’ı) üçgen kesitli, flöreden ağır, dayanıklı ve sert bir dürtüş silahıdır.

Epe’nin namlusunun ucunda da aynı flöre gibi düğme mekanizması bulunur. Tuş almak için eskrimci epesinin namlusunun ucunu rakibinin geçerli hedef (Tüm vücut-ayak ve baş dahil) bölgesine 750 gr veya daha büyük bir kuvvetle dürtmek zorundadır.

Kılıç – Hızlı olmak gerek…

Kılıç, kesici süvari silahının modern bir türüdür ve Avrupa’ya 18.yy sonlarında Macar süvarileri tarafından kullanılan Türk palasının bir çeşidi olarak girmiştir.

Aslında 18. yy ‘da ve 19.yy’ın başlarında tüm orduların süvarileri kılıç eskrimi ve dövüşü yapıyorlardı. Başlangıçta ağır ve kıvrık olmasına rağmen bugünün kılıcı son derece hafif ve düzdür. At üzerindeki bir süvariye benzetmek amacıyla hedef bölgesi eller hariç belin üzerindeki her yer olarak tanımlanmıştır (“centilmenler düelloda atlara zarar vermezler”).

Kılıç, uzunluk ve ağırlık bakımından flöreye benzer. Toplam ağırlığı 500 gr yâda daha az, maksimum toplam uzunluğu 105 cm dir. Kabzesi ve namlu arasında yer alan tas adı verilen koruma bölümü kabze dibinde topuz bir vida ile bağlanan dış bükey şekilde bir korumaya sahiptir. Çelik namlusu maksimum 88 cm uzunluğunda, bıçağı (lamı) kabaca üçgen, ucuna doğru dikdörtgen kesitli, hafif, esnek bir silahtır.

Kılıcı diğer silahlardan ayıran bir başka önemli fark ise silahın ucuyla yapabildiğiniz gibi kenarıyla da rakibin hedef bölgesine dokunmanız durumunda sayı kazanabiliyor olmanızdır.

Kılıç kıyafetinin üzerine belden yukarısını tamamen örten bir elektrikli ceket giyilir. Kılıçta baş da geçerli bir hedef bölgesi olduğundan kılıç maskesi de iletken malzemeden yapılmıştır ve Kılıççılar tarafından “kafa kordonu” tabir edilen bir kordonla elektrikli yeleğe irtibatlandırılır. Kılıcın flöreden en önemli farklarından birisi de kılıçta geçersiz bölgeye yapılan tuşlar Apare tarafından algılanmaz dolayısıyla oyunun durmasına sebep olmazlar.

Kategorilere göre kullanılacak Silah Numaraları ve Süre-Tuş Tablosu…

Kategori Silah Silah No Pul Tuş Sayısı Eleme Tuş Sayısı / Periyot-Süre
U10 Epe-Flöre-Kılıç 0 No 4  8  (2×2 Dakika)
U12 Epe-Flöre-Kılıç 0,2 No 5 10 (2×3 Dakika)
U14 Epe-Flöre-Kılıç 0,2,5 No 5 15 (3×3 Dakika)
U17, Gençler ve Büyükler Epe-Flöre-Kılıç 5 No 5 15 (3×3 Dakika)
Veteranlar Epe-Flöre-Kılıç 5 No 5 10 (2×3 Dakika)

Eskrim silahları maksimum lam boyutları…

Eskrim Silah Numarası 0 2 5
Namlu Uzunluğu (MM)
Flöre 775 825 900
Epe 775 825 900
Kılıç 765 820 880

Kabze Seçimi…

Bir eskrimci olmanın ikinci adımı silahınızı ve kabzenizi seçmektir. Eskrimde en önemli unsurlardan biri silahınızla rahat olmanızdır.

Eliniz için uygun tutuş ve kabze seçimi, silahınızın namlusunu doğru kontrol edebilmek ve iyi bir vuruş-dürtüş için başlangıç ​​noktasıdır. En popüler kabze türleri Fransız ve Ortopedik kabze ’dir.

Fransız kabze düz tiptir ve yeni başlayanlar için önerilir. Fransız kabze, yeni başlayanların el ile silahın ucunu daha rahat kontrol etmeyi ve eldeki gücü, özellikle silahın uç kontrolünü sağlayan başparmak ve işaret parmağın güçlenmesini ve hassasiyetini geliştirmeyi öğrenmesine yardımcı olur.

Ortopedik kabze, ele uyacak şekilde şekillendirilmiş ve kontrol ile sağlam bir kavrama sağlayan bir tür kabzedir. Ortopedik kabzeler çeşitlidir ve her biri farklı konfigürasyona sahiptir, ancak hepsi her parmağa belirli bir pozisyon vermek için tasarlanmıştır.

Ortopedik kabze kullanırken fransız kabzeye değiştirmek oldukça zor gelebilir, bu yüzden yeni başlayanlarda parmak hassasiyeti ve kuvvetini daha fazla geliştireceği düşünülen Fransız kabze ile başlanması ve daha sonra isterseniz ortopedik kabze ile değiştirmeniz önerilir. Manuel vitesli bir araba kullanan kişinin daha sonra otomatik vitesli bir araba kullanmaya geçmesine benzer.

Kabze kullanımı ve seçimi ile ilgili tüm kararları antrenörünüzle birlikte almanız son derece önemlidir.

Fransız kabze ve ortopedik kabzenin avantajları ve dezavantajları vardır. Ortopedik kabze, eskrim sırasında daha iyi namlu kontrolü sağlar. Belki de bu yüzden flöre eskrimcilerinin en az yüzde 90’ı ve epe eskrimcilerin yaklaşık yüzde 70’i ortopedik kabze kullanmaktadır.

Bazı epe eskrimcileri ek uzunluk için Fransız kabze kullanır ve rakibe bağlı olarak iki kabze arasında değişikliğe gidilebilir.

Eskrimde gerekli hassas hareketleri yapmak için silahın ucunun parmaklar tarafından kontrol edilmesi, yazmak veya çizmek için kullandığınız kalem ile aynı kontrol ve basınçla tutulması gerekir. Elin pozisyonu hafifçe döndürülür, başparmağınızı sağ elini kullananlar için saat 1’e, sol elini kullananlar için saat 11’e getirilir (hangi kabze kullanılırsa kullanılsın kabzenizi bir kuş gibi tutun – çok sıkı değil, çok gevşek değil).

Eskrim Kıyafetleri ve Ekipmanları

Eskrim kıyafetlerinin;  eskrim ceketi, pantolon ve plastron yeterince sağlam malzemeden ve en az 350 Newton basınca dayanıklı kumaştan üretilmiş olmalıdır. Eskrim kıyafetleri tüm branşlarda FIE veya CE güvenlik standartlarına uygun yapılmalıdır ve bu standartlarda belirtilen kalite etiketini taşımalıdır.

Eskrim Ceketi

Vücudun hayati üst bölümlerini ve kolları kaplamalı, kollarının içi,  dirseğine kadar çift kat kalınlıkta bir astar içermeli ve kanadı koltuk altı bölgesine kadar örtmelidir. Eskrim ceketinin koltuk altındaki dikişleri yeterince sağlam olmalıdır. Ayrıca eskrim ceketinin içine, koruyucu plastron giymek zorunludur.

Eskrim Pantolonu

Dizlerin altında sabitlenmelidir. Ayrıca pantolonun altından uzun ve diz altından itibaren bacakta açıklık bırakmayacak şekilde çorap giyilmesi ve çorapların açılmayacak şekilde tutulması gerekmektedir.

Eskrim plastronu

Vücudun hayati üst bölümlerini ve kol altından dirseğe kadar olan kısmı kaplamalı ve en az iki katmana sahip kumaştan üretilmiş olmalı ve mümkün olabilecek maksimum korumayı sağlaması gerekmektedir. Dikilmesine gerek olmadan vücuda sabitlenebilir olmalıdır.

Maske

Tüm branşlarda FIE veya CE güvenlik standartlarına uygun yapılmalıdır ve bu standartlarda belirtilen kalite etiketini taşımalıdır. Maskenin ön kısmı en az 350 Newton basınca dayanıklı bir malzeme ile yapılmalıdır. Özellikle, arka koruma düzenekleri, maskenin sporcunun başında doğru konumda durduğunu ve alacağı darbelerden sonra da doğru konumda kalmasını sağlamalıdır. Maskenin arkasında bulunan güvenlik bağlama sistemi FIE kurallarına uygun, çift katlı ve iki adet güvenlik bağlama sistemi içermelidir. Güvenlik bağlama sisteminin genişliği 45 mm’den az olmayan sağlam malzemeden (velcro, cırt) kelepçeler ile sağlanmalı, bu kelepçe boyun bölgesinin arka tarafının alt kısmında olmalıdır. Kılıç maskelerinde metal kafes yalıtılmamalı ve elektriksel iletkenlik sağlamalıdır.

Eldiven-Elektrikli Eldiven (sadece kılıç)

FIE veya CE güvenlik standartlarına uygun yapılmalıdır ve bu standartlarda belirtilen kalite etiketini taşımalıdır. Eldiven hafifçe yastıklı olabilir. Kılıç branşında kafla kullanılan veya kendinden elektrikli olan eldivenin, elektrikli yeleğin ön kolun yarısına kadar kısmı kapsaması gerekmektedir

İletken yelek

Flöre ve kılıç branşının özelliklerine uygun olarak dokunmuş iletken bir kumaştan üretilmiş olmalıdır. Kılıç branşında kullanılacak iletken yeleklerde iletken yüzey bileklere kadar kolları örtmelidir. Yeleğin arka ense kısmında, kafa kordonunun takılabileceği, yelek ile aynı malzemeden imal edilmiş uygun bir parça olmalıdır. Yeleğin yakası en az 3 cm yüksekliğinde olmalıdır.

Göğüs koruyucu

Tüm branşlarda ve sert pvc malzemeden yapılmış göğüs koruyucusu kullanımı kadın sporcular için zorunlu olup, erkek sporcular da isteğe bağlıdır. Flöre branşında  göğüs koruyucusu plastronun altına giyilmelidir ve göğüs koruyucusunun dış tarafı (rakibe bakan taraf) 4 mm kalınlıkta EVA (etil vinil asetat) gibi yumuşak bir materyalle kaplanmalıdır.

Vücut Kordonu

Eskrim silahlarını elektronik skorboarda (Apare) bağlar. Ceketin ve kolun içinden geçirilerek her iki tarafında bulunan fişler ile silaha ve elektronik skorboard makarasına (Anlör) bağlanır. 2020-21 sezonundan itibaren FIE (Uluslararası Eskrim Federasyonu) turnuvalarında şeffaf vücut kordonları kullanılacaktır.

Maske Kordonu (Flöre ve Kılıç için)

Maske ile iletken yelek arasındaki teması sağlar

Eskrim Oyun Alanı

Üzerinde müsabakanın oynandığı, 14 m boyunda, 1 veya 2 m genişliğinde iletken düzenek. Üzerinde başlama ve son metre çizgileri bulunur.

Eskrim Silahları ve Ekipmanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön