Eskrim Blog

Eskrimde Ayak Hareketlerinin Önemi

Eskrimde Ayak Hareketlerinin Önemi

Güçlü bacaklara sahip olmak, eskrimcilerin kendileri ve rakipleri arasındaki mesafeyi kontrol etmelerini sağlar. Savunma yaptığımız esnada ayaklarımızı rakibimizden uzaklaşmak için kullanırız. Saldırı sırasında ise, güçlü bacaklara sahip olmak rakibin kaçmaya şansı olmadan tuş yapabilmemizi sağlar. Ayak hareketlerini anlamak ve uygulama yeteneğine sahip olabilmek, eskrimcilerin bir eskrim maçı sırasında sunulan fırsatlardan yararlanmasına izin vermektedir.

Eskrim çok hızlı bir şekilde seyreden bir spordur ve bu hızlı maçlar içerisinde, eskrimcilerin avantajı elde etmesini veya kaybetmesini ayaklar sağlamaktadır.

Ayak Hareketi Çalışmalarının Yapısı

Günümüzde eskrim ayak hareketi çalışmaları büyük bir önem arz etmektedir. Sporcular sınırlı bir genişliğe sahip olan pistlerde ileri ve geriye doğru hareket eder. Pistin genişliğinden dolayı yana hareket alanı sınırlıdır. Bu sınırlar içerisinde olmak, maç içerisinde eskrimcilerin hareketlerini kısıtlamaktadır. Bu durum da bizi ne yöne doğru ve ne büyüklükte hareket ettiğimiz konusunda inanılmaz derecede dikkatli olmaya zorlar. Modern eskrimin sınırları içinde antrenman yapmak, ayak hareketi çalışmaları yapmayı gerektirmektedir.

Eskrime özgü olan gard pozisyonu, hem savunma hem de atak yeteneğinizi maksimum seviyede gerçekleştirebilmeniz için yüzyıllar boyunca evrilerek gelişmiştir. Bacak kasları, maçta içerisindeki duruma göre vücudu yeterli hızda ileri ve geri hareket ettirmek için kullanılmaktadır. Gard pozisyonu, eskrimcilerin hızlı bir şekilde tuş yapmalarına olanak sağlamak ve aynı zamanda karşı saldırıdan da korunmalarını sağlamaktadır. Bir diğer yandan eskrimcinin yan bir şekilde durması silahı kullandığı el ile aşağı yukarı hareket ettirip rakibi tehdit etmesini de sağlar.

Diğer mücadele sporları eskrimin bir parçası olan gard pozisyonunda ayak hareketlerini tam anlamıyla benimsemese de, çok hızlı ve etkili olduğundan dolayı bu gard pozisyonunu bir model olarak almaktadırlar. Bu pozisyon ayrıca kendi vücutlarının hedef kısımlarını küçültmeyi de sağlamaktadır. Gard pozisyonunun açısı, vücudun daha az bir bölümünü saldırıya açık bırakır. Eskrim ayak hareketleri ve gard pozisyonu boksörler ve kickbokscular, karışık dövüş sanatçıları ve savaş ustaları tarafından da kopyalanıp kullanılmaktadır. Eskrim ayak hareketlerini hem savunma hem de hücumu etkin bir şekilde gerçekleştirebilme olanağı sağlamasından dolayı dövüş sanatları ustası Bruce Lee’de eskrim ayak hareketlerinin hayranlarındandır ve kendine özgü üslubuna dahil etmiştir.  Gerçekten güzel bir göz zevki sunuyor değil mi? Bunun önemli bir kısmını eskrim ayak hareketlerine borçludur.

İyi Eskrim Ayak Hareketi Çalışmalarının Nasıl Olması Gerekmektedir?

Başarılı ayak hareketi çalışmalarının yumuşak ve hızlı olması gerekmektedir. Eskrimcilere zeminde rahatça hareket etmesini sağlayacak düzgün bir duruşa dayanması gerekmektedir.

Başarılı Ayak Hareketi Çalışmalarının:

• Dengeli olması gerekmektedir,

• Quadrisepslerden ayak parmaklarına kadar hızlı olması gerekmektedir,

• Topukların arasını merkezleştirmiş olması gerekmektedir,

• Hafifçe öne eğilmiş biçimde olması gerekmektedir,

• Ön ayağı ileriye dönük olması gerekmektedir,

• Arka ayakların dikey biçimde olması gerekmektedir.

Başarılı ayak hareketlerinin en önemli özelliği, meydana gelebilecek herhangi bir duruma göre hızlı hareket edebilmenize olanak sağlamasıdır. Hız patlamaları bacaklardaki yeterli kaslar sayesinde, denge ise yeterli merkez güç ile sağlanmaktadır. Bu yeterlilikleri sağlamanız halinde, ileri, geri, hatta gerekirse yana doğru hareketlerinizi daha rahat şekilde yapabilirsiniz.

Ayak hareketlerinin konumu ve vücudun açısı eskrim için büyük bir önem arz etmektedir. Ayak hareketleri ile ilgili teknik açıdan hep ayaklar üzerinde dursak da, eskrimdeki ayak çalışmaları tüm vücudun bir parçasını temsil etmektedir. Eskrimcilerin etkili bir şekilde hareket edebilmeleri tüm vücudun bir bütün şeklinde uyum içerisinde olmasına bağlıdır. Ayaklardan başlar fakat vücudun tamamını etkiler. Başarılı ayak hareketleri, ayaktan başlar fakat tüm vücudu yönlendirir.

Ayak Hareketlerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Sporun her alanında gelişiminize fayda sağlayacak tek bir gerçek yol vardır, o da antrenman yapmaktır! Gelişmeniz için hiç bir uygulama, antrenman yapmanızın yerini tutamaz.

Bu durumun iyi yönü, ayak hareketi çalışmalarınızın her yerde yapılabilecek olmasıdır. Eskrim salonunda olmanıza gerek yoktur. Plajdan oturma odanıza kadar nerde olursanız olun ayak hareketi çalışmaları yapabilirsiniz. Ayak hareketi çalışmalarınız için kılıcınıza veya çok büyük bir alana ihtiyacınız yoktur. Bu husus ile ilgili anahtar bilgi, vücudunuzun düşünmek zorunda kalmadan ve otomatik olarak doğru yönde hareket etme yetisini benimsemesini sağlayabilmektir.

Eskrim ayak hareketleri, normal yürüyüşümüzden çok daha farklıdır. Etkili bir biçimde hareket edebilmeniz için dikkatli bir biçimde üzerine çalışmanız gerekmektedir. Kulüp saatleriniz dışında ayak hareketlerinizi geliştirebilmeniz için antrenörünüzden egzersiz istemeniz iyi bir fikirdir ve bu durum onun hoşuna gidecektir. On yıldır eskrim yapıyor olsanız bile, daha iyi olabilmeniz için her zaman ayak hareketi çalışmaları yapmalısınız.

Kendi videolarınızı izlemek de ayak hareketlerinizi geliştirmeniz için iyi bir yoldur. Dışarıdan bir gözle kendinizi izlemeniz hatalarınızı çabuk fark etmenize ve düzeltmelerinizi buna uygun yapmanıza olanak sağlayacaktır. Kendinizi kaydettiğiniz videoların profesyonel bir çekim olmasına gerek yoktur. Kendi telefonunuz ile çekim yapabilirsiniz. Hatta bu yazıyı okuduktan sonra buna hemen başlayabilirsiniz. Sonrasında kendinizi izlediğinizde, ayak hareketlerinizi daha iyi hale getirebilmeniz için neler üzerine çalışma yapmanız gerektiğini kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Tekrarlayacak olursak, ayak hareketlerinizi geliştirmeniz için antrenman yapmanız gerekmektedir. Antrenmanlarınız süresinde, hız, çeviklik, kas kütleniz ve esnekliğinizi artıracak cross-training antrenmanları yapabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzu daha etkili bir şekilde kontrol edebilir ve daha iyi ayaklara sahip olabilirsiniz.

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Eskrimde Ayak Hareketlerinin Önemi
Başa dön