Eskrim Blog

Çocuğum Hangi Yaşta Ve Hangi Silah İle Eskrime Başlayabilir

Eskrimin çocuğunuza sağlayacağı ekstra avantajlar…

Eskrimin diğer sporların çoğuna göre avantajı, fiziksel olarak seçici olmamasıdır. Boyutunuz, şekliniz veya ağırlığınız eskrim geleceğinizi belirlemez. Çalışma kapasiteniz ve arzunuz belirleyici faktörlerdir.

Eskrime başlamak için iyi bir yaş nedir?

Çocuğunuzun kaç yaşında eskrimine başlaması gerektiğine dair genel bir kural olmasa da, 7-9 yaş civarında başlaması uygundur.*

Eskrim kulüpleri yada merkezlerinin çoğu, 7 yaşından küçük çocukları kabul etmeyebilirler, çünkü eskrim için gerekli denge ve el-göz koordinasyonu 7 yaşından önce yeterince iyi gelişmemiştir.

Daha geç yaşta (12-13 yaş) başlayan çocuklar, ulusal müsabakalarda iyi sonuçlar elde etmek isterlerse, daha çok çalışmaları gerekir. Eğer hedefleri bu değilse daha az rekabet ortamında sporun tadını çıkarabilir ve kendilerini rahat hissedecekleri seviyede spora devam edebilirler.

Hangi silahla başlamalıyız? Epe, Flöre yada Kılıç

Belli bir branşta ( epe- flöre – kılıç ) başarılı olmak için bir eskrimcinin gereken özellikleri hakkında dolaşan çok sayıda “bilgi” vardır. Bu “bilgi”lere çok dikkat etmemenizi tavsiye ederiz. Uzun boylu olmanın epe ve flörede bir avantaj olduğunu ya da güçlü, hızlı ve agresif olmanın kılıçta bir avantaj olduğunu duymuşsunuzdur… Tüm bunlara rağmen, bir sürü kısa yada normal boyda epe ve flöre eskrimcileri ile güçlü, hızlı ve agresif olmayan ancak başarılı kılıç eskrimcileri görüyorsunuzdur.

Her silah bir dizi eskrim stilini barındırır. Bir eskrimci, fiziksel özelliklerinden bağımsız olarak başarılı olabilir. Her sporda olduğu gibi, eskrimin zihinsel yönleri bir eskrimcinin nihai başarısında büyük bir rol oynar. Bu nedenle, çocuğunuz ilk başladığında, onun uzun, kısa, hızlı veya güçlü olup olmadığı konusunda fazla endişelenmeyin. Bu özelliklere göre doğru silahı seçmeye çalışmayın. Seçtiğiniz silahta kalma kararı verin veya çocuğunuzun en iyi neye sahip olduğuna bakarak silahınızı değiştirin. Eskrimde üç farklı silah var evet ama bu silahlar eşittir.

Gelenekçiler, flörenin bir eskrimci için en iyi temel eskrim altyapısı sağladığına inanırlar, çünkü flöre diğer 2 silahın özelliklerini içermektedir. Genç eskrimciler, kılıç için de geçerli olan “atak üstünlüğü” kurallarını öğreniyorlar. Epe ’de “atak üstünlüğü**” kuralı yoktur ve epe ile başlayan bazı eskrimciler flöre ve kılıçta “Atak Üstünlüğü Kuralını**” öğrenmekte zorlanabilirler. Buna rağmen, flöre ile başlayan ve atak üstünlüğü kuralı ile mücadele eden eskrimciler, epeye geçtiklerinde başarılı olabilirler.

Çok az istisna dışında, ulusal klasman puanı kazanmak konusunda ciddi olan rekabetçi eskrimciler, U14 yaş grubuna ulaştıklarında odaklanmak için bir silah seçmeleri önerilir. Sıkı bir eğitim ve turnuva programına (aynı zamanda okul programları varken) bağlılık, ikinci bir silah için eğitim almayı ve ciddi şekilde rekabet etmeyi zorlaştırabilir. Ayak çalışması, hedef alanlar ve “atak üstünlüğü**” kurallarındaki farklılıklar, birden fazla silahta rekabetçiliği oldukça zorlaştırmaktadır.

Sporu seven ancak ulusal klasmana odaklanmayan eskrimciler için, birden fazla branşı (epe-flöre-kılıç) seçerek eğlence amaçlı eskrim yapmak çok keyifli bir deneyimdir.

Ebeveynlerin bir branş hakkında daha fazla bilgi edinmesinin en iyi yollarından biride federasyon veya hakem kurulu yetkililerine gitmektir. Sadece kurallar hakkında değil, aynı zamanda bir uzmandan o branşla (epe-flöre-kılıç ) ilgili zorluklar hakkında muazzam bilgiler öğrenebilirsiniz. Eğer çocuğunuz yeterince büyükse, o da hakem kurulu yetkilileri veya federasyon yetkilileri ile görüşebilir.

Eskrimin çocuğunuza sağlayacağı ekstra avantajlar…

Eskrimi çok seveceksiniz çünkü çocukların pek çok farklı alanda gelişmesine yardımcı olur. Eskrim, fiziksel ve zihinsel bir rekabete giren çocukların özgüvenini arttırıp sosyalleşmelerine ve akademik hayatlarına olumlu katkıda bulunacak bir spordur.

Eskrim yapan çocuklarda beden farkındalığı duygusu gelişir. Bu beden farkındalığı aslında eskrimin de ötesinde sağlıklı yaşamın büyük bir parçasıdır. 

Stres giderir…

Eskrim müthiş bir stres gidericidir. Çocuğunuz saldırganlık ve hayal kırıklıklarını kontrollü bir ortamda eskrim yoluyla serbest bırakabilir. Piste çıktıklarında, onlar için sadece tek bir şey önemlidir. Tekniğe ve stratejiye odaklandıkları için kaygıları ve problemleri ortadan kalkar.

Zihinsel katmanları harekete geçirir…

Eskrim, fiziksel bir spordur. Fakat çoğu insanın bilmediği şey; eskrimle birlikte giden başka bir zihinsel katmanın olmasıdır. Bu nedenle eskrim sporu tam bir “fiziksel satranç” oyunu gibidir. Rakibin her hareketine bir reaksiyon ve karşılık gerekir. Anahtar, bir vuruş ya da puan kazanabilmek için stratejik düşünmeyi öğrenmektir. Antrenman sırasında sporcular yönlendirilir, bu çocuklara öğretilir, ancak asıl zihinsel zorluk eskrimci piste çıktığı zaman başlar. Orada devam eden tüm düşünceler bağımsızdır. Çocukların bu durum ile baş edebilmesi için odaklanmayı ve sezgisel davranmayı öğrenmesi gerekir. Eskrim çocuklara tek başlarına düşünebilmeyi, kendi ayakları üzerinde durmayı öğretir. Bu, hayatları boyunca onlarda kalacak akademik, sosyal ve iş yaşantılarında onlara yardımcı olacak değerli beceridir.

Burs sağlar… Bu arada, birçok kolej ve neredeyse tüm vakıf üniversiteleri başarılı eskrim geçmişi olan adaylara burs imkânı sağlamaktadır.(Bu konu ile ilgili blog’ta yeralan“Üniversite Avantajı” yayınımızda daha fazla bilgi yer almaktadır)

Beceri daha fazla önem arz eder…

Eskrim, bedenin değil becerinin önem arz ettiği bir spordur. Kendi bedeninin iki katı kadar olan rakiplerine karşı maç kazanan eskrimciler görürsünüz. Bu büyüleyici bir şeydir! Eskrim, oyuncuların boy, yaş, cinsiyet, etnik köken ve kişilik farklılıkları arasında eşitliği sağlayan az sayıdaki sporlardan bir tanesidir. Bunu sağlamaya yaklaşabilen bir başka spor biz bulamadık.

Kuvvetli aile bağları…

Eskrim, ebeveyn ve çocukların birlikte rekabet edebileceği bir spordur. Bir anne ya da babanın aynı gün başka bir etkinlikte çocukları ile birlikte aynı salonda piste çıkmalarını düşünün. Bir spor için aynı tutkuyu ve vizyonu paylaşmak. Bir ailenin birbirine bağlanması için harika bir yoldur.

Sosyal çevresi genişler…

Takım sporları konusunda hevesli olmayan birçok kişi eskrimin sunduğu bireyselliğin tadını çıkarsa da bizce çocuğunuza ekstra kazandıracağı en büyük avantajlardan biri arkadaş edinme yeteneği olacaktır. Eskrim; yaş, cinsiyet, boy ve etnik köken farklılıklarını ortadan kaldırır ve okul gibi günlük yaşantımızın bir parçası olan yerlerde bulamayacağımız bir arkadaşlık ağına kapı açar. Bu, çocuklarınıza başka türlü karşılaşamayacakları kişilikler ve deneyimleri tecrübe etme imkânı verir.

Herkese göre birşeyler vardır ve idolleri ile yarışabilirler…

Eskrim, çocukların sadece bölgesel düzeyde değil, ulusal ve uluslararası seviyelerde yarışabileceği birkaç spordan biridir. Eskrimciler çoğunlukla profesyonel eskrimciler ile tanışma ve hatta yarışma şansına sahip olurlar. Bu futbol veya basketbol gibi branşlarda olabilecek bir şey değildir. Çocuklarınız turnuvalarda Eskrim idolleriyle iletişim, etkileşim kurarak onlarla rekabet edebilirler. Bu çocuğunuzun üstünde olağanüstü bir etkiye sahip olabilir.

Eskrim, başarıları, mükemmelliği ulaşılabilir kılar.Bir çocuk bu inanca sahip olduğunda – bir şeyde mükemmel olmanın gerçekten yapılabilir olduğunu gördükten sonra – hayatındaki her şeye yaklaşma şeklini değiştirebilir.Sıkıntılarla baş etme şeklini değiştirebilir.

“Bir spordan isteyebileceğiniz daha başka ekstra avantajlar yoktur ”

Daha fazla bilgi için; Eskrim’in Faydaları ve Çocuğunuz neden eskrim yapmalı? konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

DİPNOTLAR:

* Sporcular, sekiz (8) yaşından itibaren müsabakalara katılabilirler. Uluslararası müsabakalarda yaş uygulaması uluslararası federasyonlar/konfederasyonlar tarafından belirlenen kural ve usuller uygulanır.

Federasyonun yurt içi resmi müsabakalarına katılacak olan sporcuların yaş kategorileri aşağıdaki şekildedir.

U10  10 yaş ve altı sporcular, 
U12 12 yaş ve altı sporcular, 
Yıldızlar U14 14 yaş ve altı sporcular,
Yıldızlar U17 17 yaş ve altı sporcular,
Gençler 20 yaş ve altı sporcular,
Büyükler 21 yaş ve üstü sporcular,

Kategorilerde yer alabilecek sporcunun yaş belirlenmesinde doğum yılı esas alınıp ay, gün dikkate alınmaz. Sporcunun, mahkeme kararı ile yaş değişimi yapması halinde, değişim yapmadan önceki yaşı esas alınarak oynayabileceği kategori belirlenir.

U10,U12 ve U14 kategorilerinde her yıl için 1 Ağustos-31 Temmuz tarihleri itibariyle sporcunun oynayacağı turnuva sezonun ikinci yılı yaş hesaplamasında esas alınır.

Yaş grupları istisnaları ve müsabaka özel uygulamaları aşağıdaki tablolarda belirtildiği şekilde uygulanacaktır.

U10 Kendi kategorisi ve U12’de oynayabilir.
U12 Kendi kategorisi ve U14’de oynayabilir.
Yıldızlar U14 Kendi kategorisi ile Yıldızlar U17,Gençler ve Büyükler kategorilerinde oynayabilir.
Yıldızlar U17 Kendi kategorisi ile Gençler ve Büyükler kategorilerinde oynayabilir.
Gençler Kendi kategorisinde ve Büyükler kategorisinde oynayabilir.
Büyükler Kendi kategorisinde oynayabilir.

** Eskrime yeni başlayanlar için kavraması en zor kavram atak üstünlüğüdür. Temel olarak atak üstünlüğü kuralı, iki eskrimcinin geçerli bölgeye birlikte tuş yapmaları durumunda sayıyı atağa önce çıkan eskrimcinin kazanacağını, atağa çıkmakta geciken eskrimcinin normal olarak savunmada kalması gerektiğini söyler.

“Atak üstünlüğü” ile ilgili daha fazla bilgi için; ESKRİM TURNUVASI NASIL İZLENİR (BÖLÜM 2) yazımızda daha fazla bilgi ve anlatım yer almaktadır.

Düzenleyen: Recep Koç

Faydalanılan Kaynaklar: Fencing Parents

Çocuğum Hangi Yaşta Ve Hangi Silah İle Eskrime Başlayabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön