Eskrim Blog

Turnuva Sonrası Yapmamız Gerekenler

Turnuva Sonrası Yapmamız Gerekenler – Hatalarınızdan Ders Çıkarma

Hepimiz bunu yaşamışızdır. En büyük rakiplerinizden birine karşı 15-14 kaybettik. Hakemin çok önemli bir dokunuşla, şüpheli bir karar ya da yenilginizle sonuçlanan kötü bir karar verdiğine inanırsınız. Bu çok fazla hayal kırıklığına yol açabilir.

Böyle düşünmekten vazgeçmelisiniz. Katılımcıların çoğu eskrim turnuvasını kayıpla bitirir. Bununla başa çıkmanın bir yolunu bulmalısınız ve daha da önemlisi, hatalarınızdan ders almalısınız. Böylece daha güçlü bir şekilde geri gelebilirsiniz.

 Turnuvayı kazanan o kişi sizseniz, tebrikler. Başarınızın tadını çıkartın (ancak gerçekten, çizginize devam edebilmeniz için aşağıdaki önerileri uygulayın).

Bir turnuva sonrasında birçok psikolojik aşama vardır. Amacınız bir turnuvadan mümkün olduğunca çok şey öğrenmek olmalıdır. Doğru bir şekilde yaklaşılırsa, turnuvalar harika eğitim araçlarıdır. Tek bir turnuvadan aylarca çalıştığınızdan daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Bu makale turnuvalar bittikten sonra düşünmenin ve analiz etmenin en yapıcı yolunu incelemeyi amaçlamaktadır. Fiziksel hiçbir şeyi kapsamaz. Bölümler, turnuvalardan sonra geçmeniz gereken farklı zihinsel süreçlere ayrılmıştır.

ESKİ BİR MÜSABAKANIN DUYGULARLA TEDAVİSİ

Yukarıda belirtildiği gibi, bir turnuvaya gittiyseniz, mutlaka zor bir kayıp yaşamışsınızdır. Ortak bir sorun, insanların turnuvadan hemen sonra olumsuz düşünmeleri. Ancak başarısızlık hissi genellikle o kadar güç vericidir ki, turnuvada neyin yanlış gittiğine dair analitik olmanızı engelleyebilir. Tipik olarak, bu durum performansınız ve rekabetiniz hakkında çok öznel düşüncelere yol açacaktır. Bir turnuvadan hemen sonra yapılacak en önemli şey, olumsuz duygularınızı temizlemenin bir yolunu bulmaktır. Böylece gelişmenize yardımcı olacak yapıcı bir şey öğrenirsiniz.

ZAMANLAMA HERKES İÇİN DEĞİŞECEKTİR

Duygularınızla ne kadar sürede başa çıkarabildiğiniz, kim olduğunuza bağlı olarak değişir. Bazı eskrimciler, duygularını hızlı bir şekilde kontrol ediyor. Yaptığı maçlar ve aldığı kararlar hakkında birkaç kişiyle konuşmayı tercih ediyor.

Buna karşılık diğer bazıları da, hemen maçı hakkında düşünmeyi veya konuşmayı hiç sevmiyor. Ertesi gün turnuva hakkında düşünmeye başladığında, nerede yanlış yaptığını daha net görebiliyor.

Ancak, maçın üstesinden gelmek için çok uzun süre beklemek, video çekmiş olsanız bile, nasıl hissettiğiniz ve çeşitli dokunuşlarda ne düşündüğünüz gibi önemli ayrıntıları unutabilirsiniz.

Tercihiniz değişebilir, ancak bu durumda bir gün geçirmenin olumlu olacağını düşünüyoruz. Bir sonraki aşamaya (maç sonrası analiz) çok erken başlarsanız, neden kaybettiğinizi rasyonel olarak düşünmek için çok üzüleceksiniz. En önemli şey, sizin için neyin en iyi olduğunu anlamanızdır.

ANALİZ EDERKEN GÜÇLÜ BİR DİL KULLANINIZ

Ne yazık ki, bir maç hakkında objektif olarak ne zaman düşünmeye hazır olduğunuzu bilmek zordur. Ancak, arayabileceğiniz somut bir işaret, olaylar hakkında düşünürken veya konuşurken somut duygusal terimler kullanıp kullanmadığınızdır. Bunun bazı örnekleri şunlar olabilir: “O maçı berbat ettim,” “hakem taraf tuttu” .Bu gerçekleşiyorsa, kaybettiğiniz maçı analiz etmeniz ve bunun size gerçek bir fayda elde etmesi pek olası değildir.

Böyle düşünmenizi de anlıyoruz. Çevrenizdeki insanları etkilemediği sürece kötü bir şey olmadığını biliyoruz. Güçlü bir dil kullanarak kendinizi bu duyguların bazılarından arındırmak çok daha faydalı olabilir. Ama açık olmak gerekirse, yastıklar içinde otel odasına kendi başına çığlık atmak çevrenizdeki diğer insanlara karşı kötü sözler söylemekten daha iyidir. Kaybettiğinizi kabul ettiğiniz bir duruma girdikten sonra, bu etkinliği kendi yararınıza kullanmanıza yardımcı olabilecek bilgileri aramaya başlayabilirsiniz.

ÇOK YÖNLÜ ANALİZ

Duygularınız biraz sona erdiğinde turnuvayı analiz edebilirsiniz. İlk adım neden kaybettiğinizin kökenini bulmaktır. Bu ‘neden’, bulduğunuz bilginin yardımcı olması için, iki temel kritere uymak zorundadır. Sebep hem genel hem de özel olmalıdır. Bunun ne anlama geldiğine bakalım.

Genel: Sebebinizin sizinle ilgili bir şey olması gerekir. “Hakem kötü kararlar verdi” veya “rakibim benden daha iyiydi”, (doğru olsalar bile) odaklanmak için yararlı nedenler değildir. Sebep her zaman “____ yaptım” veya “______ yapmadım” ile başlamalıdır.

Özel: Nedeninizin size özel olması gerekir. Başka bir deyişle, olanları ayrıntılı olarak açıklayabilmelisiniz. “Rahatsız oldum çünkü rakibim yüzüme bağırdı ve beni sarstı” özel bir nedendir. “Maçta halsizdim” pek çok kök nedeni olabilen genel bir nedendir.

KAYBETMENİZİN TEMEL SEBEBİ,SİZE YARDIMCI OLMASI İÇİN GENEL VE ÖZEL OLMALIDIR

Kötü Sebep Örnekleriİyi Sebep Örnekleri
Hakemin verdiği karara katılmıyorum Hakem, atak için hazırlık yaparken atağımı bitirdiğimi fark edince oyunumu değiştirmedim
Rakibim saygısızdı yüzüme doğru bağırdı Rakibim yüzüme bağırdı ve beni sarstı
Rakibim çok agresifti O bölgede çok güçlü olmasına rağmen rakibimin saldırmasına izin verdiğimde üç benzer olay oldu.

Bu kategoriye uyan fikirleri bulmakta sorun yaşıyorsanız, şu ifadeyi tamamlamaya çalışın: “x’i yaptım, bu da y’nin olmasına neden oldu. Z yapmalıydım. ” Geneldir ve sizi doğru yöne götürmek için yeterli olacaktır. Biraz alıştırmadan sonra kendi kelimelerinizi bulmaya başlayabilmelisiniz

STRATEJİ GELİŞTİRİN

Artık belirli bir sorun belirlediğinize göre, bu sorunu çözebilmeniz için bir plana ihtiyacınız var. Burası antrenörünüzün önemli ölçüde yardımcı olabileceği yerdir. Anahtar, turnuvadan gözlemlerinizi paylaşmada açık ve proaktif ( proaktif: bilinçli veya bilinçsiz, sonu olumlu veya olumsuz olsun yeni koşullar oluşturmak ya da mevcut koşulların seyrini değiştirmek için öncelik kullanmaktır.) olmaktır. Böylece antrenörünüz mantığınız hakkında geri bildirimde bulunabilir ve iyileştirme için bir strateji oluşturmaya yardımcı olabilir.

Antrenörünüzü bu konuya dahil etmek gerçekten faydalıdır. Her zaman ekstra bir bakış açısına sahip olmanıza yardımcı olur. Birlikte, gelişmenize yardımcı olacak çalışmalar ve egzersizler için temel hazırlayabilirsiniz.

ANTRENÖRÜNÜZÜN TÜM SORUNLARINIZI ÇÖZMESİNİ BEKLEMEYİN.

Ancak, antrenörünüzün tüm sorunlarınızı çözmesini beklemeyin. Ayrıca oyununuzu nasıl geliştirebileceğiniz konusunda yaratıcı düşünmek de sizin üzerinizde. Eskrim zihinsel bir spordur. Daha iyi bir eskrimci olma yolunda kendi çözümlerinizi bulabilmek şarttır. Kendi çalışmalarınızı oluşturmaya ve bunları kulüp arkadaşlarınızla pratik yapmaya hazır olun.

Bununla birlikte, en belirgin çözüm, çoğu zaman tek çözüm değildir

Eskrim benzersizdir, çünkü aynı şeyi başarmanın her zaman birkaç yolu vardır. Yukarıdaki örneği ele alalım: “O bölgede çok güçlü olmalarına rağmen rakibimin saldırmasına izin verdiğimde üç benzer olay oldu.” Buna karşı koymak için rakibinize daha fazla baskı uygulayabilirsiniz, böylece daha az saldırabilirler veya savunma eylemi üzerinde çalışabilirsiniz, böylece size saldırı yapılırken daha güçlü savunma yapabilirsiniz.

Başka bir örnek “Hakem, atak için hazırlık yaparken atağımı bitirdiğimi farkedince oyunumu değiştirmedim”. Farklı eylemler çalışarak bu sorunu çözebilirsiniz. Böylece hazırlık sırasında atağını bitirmeden devam edebilir veya hazırlık eyleminde atağınızı daha temiz hale getirmek için çalışabilirsiniz.

Egzersiz yaparken bu düşünceyi göz önünde bulundurmak, çok daha hızlı bir şekilde gelişmenize yardımcı olacaktır. Ek bir bilgi olarak, düşünerek çalışmak ve proaktif olarak kendinizi nasıl geliştireceğinizi bilmek, karşılaşmalarda problem çözmenize de yardımcı olacaktır.

Ayrıca, sorunlarınız zihinsel oyununuzla daha fazla ilgiliyse (örneğin turnuva stresiyle uğraşmak), antrenörler her zaman danışmak için en iyi insanlar değildir. Bunun yerine, bir spor psikoloğuna danışabilir veya aynı konuyla başa çıkmak için önerdikleri taktik veya kitaplar için daha deneyimli eskrimcilere sorabilirsiniz.

PLAN YAPIN

Neyi iyileştirmeniz gerektiğine dair bir fikriniz olduğunda, bunu nasıl uyguladığınıza dair somut bir plan geliştirmelisiniz. Tıpkı kaybetmenizin nedeni gibi… Stratejiniz de genel ve özel olmalıdır. Sadece “XYZ üzerinde çalışacağım” dememelisiniz. Bunun yerine “her antrenmandan önce bu teknik üzerinde 15 dakika çalışacağım ” ya da “iki gece sadece bu dezavantajlı konumdan çıkmak için çalışacağım” deyin. Bu somut plana sahip olmak, eğitim hedeflerinizi takip etmenizi kolaylaştıracaktır.

Aylar boyunca, yaptığınız planı uygulayın ve bu alandaki gelişmenizi izleyin. Amaç, daha akıllıca çalışmak. Tutarlı bir şekilde çalışmaya devam ederseniz, seçtiğiniz alanda mutlaka gelişme göreceksiniz.

DÜŞÜNCELERİNİZİ KAYDEDİN

Ne olduğu hakkında iyi bir fikriniz olduğunda, düşüncelerinizi bir şekilde kaydetmelisiniz. Çünkü kâğıda bir şey yazmak bunu gerçek kılar. Eskrim günlüğü tutmak bunun için harika, ancak bazı insanlar düşüncelerini dijital olarak ( bilgisayarda ) tutmayı tercih ediyor. Gelecekte, bilgilere kolayca erişebileceğiniz bir yol bulun.

Ayrıca, yaptığınız planı takip etmek için kendinizi hesap verebilir hale getirmenin, bir yolunu bulmanız gerekir. Listenizi takım arkadaşlarınıza veya antrenörünüze göstermeyi veya hatta dolabınıza da bir sayfa asmayı düşünebilirsiniz. Böylece etrafınızdaki diğer kişiler gelişmek için verdiğiniz mücadelede size yardımcı olabilir.

GEÇMİŞE TAKILMAYIN

Burada verebileceğimiz en iyi tavsiye geçmişi düşünmeyi bırakın. Antrenmanlarınızı yaptınız ve son turnuvadaki hatalarınızdan ders çıkarttınız. Bir eskrimci belirli bir hataya sabitlendiği veya belirli bir eylemden kaçındığı zaman çok fazla maç kaybeder. Normalde bir turnuvada yaptığınız her şeyi yapın ve çalışmalarınıza güvenin

TEKRAR EDİN VE SIRASIYLA UYGULAYIN

Turnuva sona erdiğinde, yukarıdaki adımların aynısını uygulamak isteyeceksiniz. Ancak, eskrimciler genellikle kendilerinin en kötü eleştirmenleri oldukları için, yalnızca en son turnuvada fark ettiğiniz hataları düzeltmeye odaklanma tuzağına düşebilirsiniz. Yeni öngörüler keşfettiğinizde, zaman ayırıp neyi çalışacağınıza öncelik verebilmeniz için mevcut eğitim planınıza referans olmanız önemlidir.

Hataları düzeltmek uzun zaman alır. Sürekli bir şeyden diğerine geçiyorsanız, elde etmek istediğiniz ilerlemeyi görme olasılığınız daha düşüktür. Temel kuralımız hiçbir zaman birden fazla şey üzerinde çalışmamaktır

TURNUVANIN ÖNEMİ

Turnuva sonrası analizlerin en önemli yanı objektif kalmak ve hatalarınızdan ders çıkarmaktır. Turnuvalar inanılmaz derecede önemli öğrenme araçları olabilir. Çünkü turnuva, tüm fonksiyonlarıyla, eskriminizi değerlendirme fırsatı sunar. Stres ve psikolojik baskı eskrim yapma şeklinizi değiştirecek ve rakiplerinizi de etkileyecektir. Ancak bir turnuvada nasıl rekabet edileceğini öğrenmek için en iyi yerin, yine bir turnuva olduğu gerçeğini göz ardı etmediğinizden emin olun, bu yüzden bir sporcu olarak öğrenme ve gelişme fırsatınızı boşa harcamayın.

Kaynak:BETTER FENCER
Yazar: Jason Rogers

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Barış Bahadır

Turnuva Sonrası Yapmamız Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön