Eskrim Blog

Yarışmanın Temelleri

Saygı, Fair play ruhu, şeref ve ustalık eskrimin ana kelimeleri ve vazgeçilmez unsurlarıdır. Bir mücadele sporu eskrim, sadece kuvvete dayalı değildir. Komple bir disiplin olan eskrim, hız, refleks ve hassaslık, en üst düzeyde nezaket ister.  Ferdi bir spor olan eskrim, partnersiz olmaz ve partnerlerle pratik edilir. Eskrim bir spor olduğu kadar bir davranış ve yaşam biçimidir.

Eskrim yarışmalarının temeli hız, refleks kadar konsantrasyon üzerine de kuruludur. Fiziksel kalite, mental uygunluk, teknik ve taktiğe dayalı bu spor ayrıca konsantrasyon, koordinasyon, kendini kontrol, mücadele isteği ve kararlılık gerektirir. Başarı fiziksel ve zihinsel durumun başarılı bir şekilde harmanlanması ile oluşur.

Kendinizi özgürleştirdiğiniz bu yarışma kılıcın (silahınızın) ucundadır. Ve bu yarışma size kendinizi denemek için, kendinizi gerçekleştirmek için rakibinizle rekabet etmenize fırsat verir.

Kılıçlar mücadele ederken, eskrim saygı ve kurallar temeli üzerine kurulmuş bir disiplindir.

PRATIKTE ESKRİM-BİR SPOR, ÜÇ DİSİPLİN

Eskrim, birbirine benzeyen, ancak farklı temas, hedef bölgeleri ve oyun kuralları olan üç silah ile yapılır. Söz konusu silahların özel teknikleri ve kurallarını takiben geçerli isabetlerini puanlandıran hakem/hakemler tarafından yürütülür.

Pratikte iki eskrimcinin karşılattığı ve silahları yardımıyla birbirine dokunmaya çalıştığı bir spordur.

Ekipman eskrim için olmazsa olmazdır ve sporcu için maksimum koruma sağlarken, hareket etme özgürlüğünü ve uygunluğunu sağlar. Bu ekipmanlar, maske, eldiven, eskrim kıyafeti, silah, ayakkabı ve uzun çoraptır. Not: İlk başladığınızda bu malzemeler genelde kulüp tarafından sağlanır.

En gard, Hazır, Başlayalım;

Tek Amaç: Tuş olmadan Tuş Etmektir.

Rakibinizden önce 15 puan (direk eleme maçında) veya 5 puan (pul maçlarında) almak veya süre sınırı sona erdiğinde rakibinizden daha yüksek bir puan elde etmektir.

Her şey pist üstündeyken, eskrimciler rakibin geçerli hedef bölgesine, kendisine değilmeden değmelidir ve bunu silahı yardımıyla yapar. Hakemin başlayın komutu ile durun komutları arasında eskrimciler atak yaparak veya savunma yaparak ve taktikleriyle rakibine dokunmaya çalışır.

Puanlar, rakibin hedef alanına bir dürtüş veya vuruş ile alınır. Direk eleme maçları, epe ve flörede; her biri arasında bir dakikalık bir ara ile üç dakikalık üç periyottan oluşur. Kılıçta ilk periyot sekiz puana ulaşana kadar sürer ve ikinci periyot ilk eskrimci 15 puan (tuş) aldığında sona erer.

Daha fazla bilgi için; Eskrim turnuvası nasıl izlenir makalemizi de incelemenizi öneririz. 

Flöre, epe ve kılıç arasında ne fark var?

Her silahın kendine has bir kuralı ve buna bağlı olarak bir hızı vardır. Örneğin kılıç en hızlı ve agresif, epe daha yavaş ve sabırlı, flöre ise bu ikisinin arasında hem agresif hem de sabırlı karaktere sahip sporcuların tercih ettikleri bir silahtır. Eğer kişi bu sporu yapmaya karar verirse, silahların farklı doğalarını, karakterlerini, nasıl kullanıldıklarını, bir eskrimcinin bir silahla nasıl kazandığını anlaması yerinde olacaktır.

Rekreasyon amacıyla eskrim yapanlar tüm silahları kullansalar da olimpik ve bir başarı hedefli eskrim yapan sporcular genellikle tek bir silahla yarışmaları önerilir.

Eskrim ekipmanları ve silahlar ile ilgili daha fazla bilgi için; Eskrim Silahları ve Ekipmanları

Cezalar

Sarı Kart (İhtar): Puan cezası verilmez ama bir eskrimci tuş yaptığı sırada sarı kartı gerektiren bir harekette bulunmuşsa tuşu iptal edilir. İlk sarı kart cezasının ardından yine sarı kart cezası gerektiren her hareket, kırmızı kartla yani bir ceza puanıyla cezalandırılır.

Kırmızı Kart: Kırmızı kart cezası alan eskrimcinin rakibine bir puan verilir.

Siyah Kart: En ağır cezadır. Eğer bir eskrimci, antrenör ya da seyirci siyah kart cezasıyla cezalandırılırsa o turnuvadan ihraç edilir.

Eskrim yarışmaları ile ilgili kurallar, hatalı hareketler ve bunlara verilen cezalar için Eskrim Kuralları ile ilgili dokümanı inceleyebilirsiniz.

Yarışmanın Temelleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön