Eskrim Blog

Uzun Vadeli Eskrim Hedefleri Oluşturmak

Uzun Vadeli Eskrim Hedefleri Oluşturmak

Uzun Soluklu Hedefler Nasıl Belirlenir

Büyük hayaller, gerçekleştirilebilmek için ciddi amaçlar ve sabır gerektirir. Birçok sporcunun ve ailelerinin eskrim kulübüne gelmesi ile bulmayı hedefledikleri başarıyı yakalayabilmek için, takvim oluşturmanız veya yapmak istediğiniz şeyleri not etmeniz yeterli olmayacaktır. Dünya şampiyonalarına hatta Olimpiyatlara katılmak gibi gerçekten yüksek hedeflere stratejik ve mantıklı bir biçimde hareket etmediğiniz sürece erişmeniz çok zor olacaktır.

Peki, nereden başlamanız gerekir?

Her şeyden önce durun ve bu süreci nasıl yürüteceğinize dair karar verin ve bunu yazıya dökün. Çoğu zaman yazıya dökmenin önemli ve gerekli olmadığını, her şeyi aklımızda tutabileceğimizi ve bu evraklara kimin ihtiyaç duyacağını düşünürüz. Gerçek şu ki, yazıya dökmek bağlı kalmanızı sağlayacaktır. Hedefinizi sözlü olarak ifade eder, yazıya dökersiniz ve görsel hale getirirsiniz. Böylece kendinize karşı bir taahhüt oluşturmuş olursunuz. Aklınızdaki hedefleri mevcut duruma göre revize edebilirken kağıt üzerinde olan hedefleriniz üzerinde çok fazla değişiklik yapmazsınız. Yazıya dökmeniz kimseye göstermeseniz bile büyük bir taahhüt vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca, hedeflerinizi yazıya dökmeniz, süreç ve gerçekten ulaşmak istediğiniz hedefleriniz ile ilgili çok daha fazla düşünmenizi sağlayacaktır.

Oluşturduğunuz ve üzerinde çalıştığınız hedeflere tekrar bakmak isteyeceksiniz.  Çünkü bahsettiğimiz hedefler altı aydan bir yıla kadar uzun soluklu hedeflerdir.

Hedeflerinizi yazıya dökerken kullandığınız format önemli değildir. Bir excel tablosu, Google döküman, hatta spiralli defter olması fark etmez. Sizin için hangisi uygunsa onu kullanabilirsiniz. Günümüzde genellikle elektronik belgeler tercih edilmektedir. Ama siz hangisiyle kendinizi rahat hissedecekseniz onu kullanabilirsiniz. Önemli olan nokta, bu notlarınıza geri dönüp bakmanız gerekeceğidir ve zorlanmadan erişebileceğiniz biçimde kaydettiğiniz faydanıza olacaktır. Ayrıca, sıklıkla hedeflerinizi kontrol edip ve duruma göre revize etmeniz gerekeceğini unutmayınız.

Bu durum bizi farklı bir konuya getirmektedir ki o da hedeflerinizi revize etmenin sorun olmadığıdır. Hayattaki hiçbir şey gibi bu hedefler de sabit bir taş gibi değildir. Bir noktada yön değiştirmenin zamanının geldiğine karar verirseniz, bunu suçluluk duymadan veya pişmanlık duymadan yapabilirsiniz.

Artık başlamaya hazır olduğunuza göre, bu uzun vadeli, büyük hayalleri gerçekleştirebilmeniz için ihtiyaç duyacağınız 4 hedefleme biçimine değineceğiz.

Etkili Bir Şekilde Hedef Belirleyebilmeniz için Yol Haritası

Şimdi gerçek eğlence zamanı! Her şeyi bir kenara bırakıp hedeflerinizi yazılı olarak belirlemeye başlayın. Çocuğunuzla birlikte yapıyorsanız, işbirliği yaptığınızdan emin olun. Bu sürecin bir parçası olduğunuzu ona hissettirmeniz önemlidir.

Hedeflerinizi belirlerken yukarıdan aşağıya doğru hareket edeceksiniz, ancak süreç içerisinde aşağıdan yukarı doğru hareket etmeniz gerekecektir.

1. BÜYÜK Hedef

Bu hedef en büyük hayalinizi koyduğunuz hedefinizdir ve sayfanızın en başında yer alması gerekir. Sizin veya çocuğunuzun motivasyonunu korumasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle görselleştirmek iyi bir fikirdir. Ayrıca bu görseli, buzdolabı, dolap, telefonunuzun arka planı, gibi yerlere sabitlemek sizin kendinizi daha çok zorlamanıza yardımcı olacaktır.

Bu hedefinizi belirlerken antrenörünüzle kesin surette görüşmeniz gerekmektedir. Çünkü bu noktada olasılıklara yer yoktur!

2. Uzun Vadeli Destekleyici Hedefler

BÜYÜK hedefinizi belirledikten sonra sırada uzun vadeli ciddi hedeflerinizi belirleme zamanıdır. Bu husus size gerçekten kontrolü sağlayabilmeniz ve işlerin nasıl gittiğini görebilmeniz için zaman oluşturacaktır. Bir yıllık oluşturduğunuz hedeflerin orta noktası olarak altı aylık bir diğer hedefinizi belirleyebilirsiniz. Uzun vadeli destekleyici hedefleriniz ile ilgili aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.

• Ulusal müsabakalara katılım

• Milli takım için puan toplayabileceğiniz müsabakalara katılmak

• Bir üst kategoride ilerlemek için çaba

• Uzun vadeli hedeflerinizi belirlerken antrenörünüzle iletişim içerisinde olmanız faydalı olacaktır!

3. Kısa Vadeli Destekleyici Hedefler

Kısa vadeli hedefler, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak ve mihenk taşlarını oluşturacak, daha kısa soluklu hedeflerdir. Bu hedefleri gerçekleştirmek, sporcunun hedeflerinden şaşmamasını engelleyecektir. Aşağıda bazı ipuçları verilmiştir:

• Kulüp içi veya İl birinciliği müsabakalarına katılım

• Tekniğinize etki edecek spesifik hususlar

• Kamplar gibi özel antrenman programları

• Müsabakaların puan sistemini öğrenme

• Kısa vadeli hedeflerinizi belirlerken antrenörünüzle iletişim içerisinde olmanız faydalı olacaktır!

4.  Günlük Hedefler

Günlük hedefler süreci arka planda destekleyen önemli bir yapı taşıdır. Bu hedeflerin her gün için yapılmış olması zorunlu değildir. Ancak düzenli bir tekrar içerisinde olması gerekmektedir.

• Antrenman devamlılığı

• Antrenmanlar içerisindeki odak hedefleri

• Fiziksel kondisyon hedefleri

• Teknik egzersizler

• Hedeflerinizi kontrol etmeniz!

• Günlük hedeflerinizi belirlerken antrenörünüzle iletişim içerisinde olmanız faydalı olacaktır!

Dinamik İkili – Antrenman ve Müsabaka Hedefleri

Hedeflerinizle ilgili olarak farkında olmanız bir diğer önemli anekdot ise iki farklı türde hedef biçimi olmasıdır;

  • Antrenman hedefleri
  • Müsabaka hedefleri

Antrenman ve müsabaka hedefleri bir bütünün iki yarısı gibidir. Sizin ve çocuğunuzun aynı hedefleri benimsemesi başarıyı yakalayabilmeniz için önemlidir. Müsabaka hedefleriniz olmadan, asla akıllıca ilerleyemezsiniz ve kendinizi maç içerisinde gereksiz ve hatta size zarar verecek hareketleri yaparken bulabilirsiniz. Bir diğer yandan antrenman hedefleriniz olmaz ise, tekniğiniz ve performansınızı geliştiremezsiniz. Tekrarlamak gerekirse, başarılı olmak için her iki hedefleri de oluşturmanız gerekmektedir!

Eskrimde Hedef Belirlemeniz Üzerine Son Düşünceler

Yeni başlamış veya uzun yıllardır eskrim yapıyor olmanız fark etmez. Bu süreç size ciddi faydalar sağlayacaktır. Sadece etkili olması değil, aynı zamanda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır! Kısa vadeli ve uzun vadeli olarak hedefler belirlemeniz, sizin ve çocuğunuzun başarı hissini hissetmenize ve ayrıca uzun soluklu başarıların nasıl gerçekleştiğini anlamanıza olanak tanıyacaktır. Yavaş ve sakin bir şekilde hareket etmeniz, hedeflerinizin aslında ulaşılabilir olduğunuzu görmenizi sağlayacaktır!

Hayallerinizi gerçekleştirin…

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Uzun Vadeli Eskrim Hedefleri Oluşturmak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön