Eskrim Blog

Eskrim Antremanlarına neden ara vermemeliyiz?

Eskrim Antremanlarına neden ara vermemeliyiz?

Hayat bazen hepimiz için yoğun bir hal almaktadır ve bu durum takip etmemiz gereken çok fazla iş varmış gibi hissettirebilir. Bu hal özellikle yoğun tempolu programı olan çocuklar için geçerlidir. Okulları, aileleri, ders dışı aktiviteleri, arkadaşları ve benzeri unsurlar sadece zamanlarını değil, zihinsel enerjilerini de almaktadır. Bazen her şey öyle üst üste gelir ki, çocuklar bir çıkış yolu ararlar ve kendilerini daha stresli bir duruma sokacaklarından habersiz bir şekilde, daha fazla boş zaman bulabilme umuduyla bazı yükümlülüklerini yarıda bırakır ve devam etmezler.

Yoğun süreci atlatana kadar ‘geçici’ bir rahatlama sağlayacağını düşündüklerinden dolayı, çözümün eskrim antrenmanlarını askıya almak olduğunu düşünürler.

Eskrim antrenmanlarını askıya almak gerçekten daha fazla soruna neden olmaktadır! Sporcuların bir çözüm üretmek yerine antrenmanı bırakmaları onların spordan kopmalarına neden olmaktadır. Aşağıda eskrimcilerin antrenmanlarına devam etmeleri için beş neden sıralanmıştır.

1. İvme kaybı

Ara verdikten sonra geri dönmek zordur. Düzenli olarak eskrim antrenmanı yaparsanız, belli bir düzen oluşturmuş olursunuz. Bedeniniz ve zihniniz antrenman yapmaya alışkın olacaktır ki kas hafızasının ve zihinsel odağın eskrimcilere avantaj sağladığı herkes tarafından bilinir. Antrenmanlarınıza devam etmeyi kestiğinizde ivmenizi geri kazanabilmek, ivmenizi sürdürebilmenizden çok daha zor olacaktır. Diğer sorumluluklarınız nedeniyle düzenli antrenman sayınızı düşürmeniz gerekse bile, ivmenizi kesmeyecektir.

2. Beceri kaybı

Bir aktiviteyi yapmayı bıraktığınızda, hâlihazırda geliştirmiş olduğunuz bazı becerilerinizi kaybedersiniz. Bir eskrimci iki ay boyunca antrenman yapmazsa, eski formunu yakalayabilmek için çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalacaktır. İster ayak hareketleri, ister kılıç veya silah ucu kontrolü olsun, egzersizlere devam etmediğiniz sürece yetilerinizi kaybetme eğiliminde olacaksınız. ‘Kullan veya kaybet’ deyimi eskrime tam uyum sağlamaktadır.

3. Kas kaybı

Eskrim antrenmanlarına devam etmemeniz halinde, zihinsel gücünüzü kaybedeceğiniz gibi, kas kütlenizi de kaybedersiniz. Eskrim sporunda kullandığınız spesifik bir kas kümesi mevcuttu ve bu kaslar eskrim antrenmanlarında yapılan tekrar ile oluşmaktadır. Antrenmanı bırakırsanız, kasları kullanmazsınız ve bu kaslar küçülmeye başlayacaktır! Eskrim antrenmanlarını tamamen bırakmadan yeniden program yapmanız mümkündür, bu da durumun büyük bir sorun haline dönüşmesini engelleyecektir.

4. Gelişim kaybı

Uzun bir ara verildiğinde sporcu, takım arkadaşlarının kendine kıyasla gelişim gösterdiğini görecektir. Antrenmanlara tekrar başladığında takım arkadaşlarının gerisinde kaldığını görmeleri, özellikle yaşı daha küçük sporcuların psikolojilerini etkileyip cesaretlerini kırabilir.  Utanabilir ve spora devam etmek istemeyebilirler! Özellikle yaşı küçük eskrimciler için, sporun sosyal yönünü akılda tutmak büyük bir önem arz etmektedir.

5. Bırakma riski

Bu durum özellikle yaşı küçük eskrimciler için geçerlidir. Yaşı küçük eskrimciler, eskrimi bırakıp başka bir spor yapar veya zamanını diğer yükümlülüklere ayırırsa, eskrimden ne kadar zevk aldıklarını ve neden bu kadar ilgilendiklerini unutabilir. Çocuklarda bu durumun yaşandığını hepiniz görmüşsünüzdür. Dikkatleri dağılır ve sonrasında onları tekrar motive etmek çok zor olur. Yaşı küçük eskrimcileri tamamen bırakmalarındansa spordan kopmamaları için teşvik edin.

Farklı Bir Bakış Açısı

Tükenmişlik tüm faaliyetler için gerçek bir endişe kaynağıdır. Eskrim antrenmanlarını tamamen bırakmak yerine, bir program yapabilirsiniz. Hem sporu ve müsabakaları tamamen bırakmasını gerektirmeyen, hem de sorumluluk ve düşüncelere boğulmuş hissetmedikleri bir denge oluşturabilirsiniz.

Eskrim sporculara, yaşamın zorluklarıyla daha etkin şekilde başa çıkabilecekleri zihinsel ve fiziksel sağlıklı yetiler kazandırır.

Çok fazla ilgilenilmesi gereken husus varmış gibi hissetmek ve “Eskrime bir süreliğine devam etmeyeceğim ve bu da beni daha az gergin hissettirecek” demek kolay bir yoldur.

Defaatle tecrübe ettiğimiz kadarıyla sorun eskrim değildir. Sorun beklentiler, öncelik sırası, disiplin ve düşünce yapısıdır. Eskrim, çoğu yetişkin ve genç eskrimci için bir kaçış yolu ve yaşamın olumlu bir parçasıdır! Eskrim eğlenceli bir spordur ve bundan dolayı en çok görmek istediğimiz şey, baskıdan kurtulunması ve eskrim antrenmanlarının gerçek hedefinin tekrar merkez haline gelmesidir. Bu amaç kişisel gelişimi sağlamak ve gerçek bir eskrimci ortaya çıkarabilmektir.

Süreç içerisinde tecrübe ettiklerinizi antrenörünüz ile paylaşın ve onların tavsiyelerini dikkate alın. Bırakma aşamasına gelmenize izin vermeyin. Eskrimcilerin spordaki stres seviyeleri ve genel durumları ile ilgili antrenörleriyle dürüst bir iletişim içerisinde olmaları çok önemlidir. Çok fazla stres sahibi olmanız en kötüsüdür. Bu durum sizi sporu bırakmaya itecektir.

Farklı bir bakış açısı kazanabilmenin diğer bir önemli yolu ise, hem pistte hem de akademik kariyerinde başarılı olan sporcuların velileri ile iletişim içerisinde olmaktır. Zaman yönetimi ve nasıl bir antrenman programını takip ettikleri hakkında fikir alış verişi yapabilirsiniz. Milli Takımlarımızda ve kulüplerimizde hem eskrimde hem de okul hayatında başarılı birçok eskrimci vardır! Her aktiviteye zaman ayırabilmek mümkündür. Biz, ne kadar boş vaktimiz varsa, o kadar az çalışıyoruz demektir sözüne inanıyoruz. Öncelik sıramızın düzensizliği, yanlış zaman yönetimi ve yanlış bakış açısından dolayı tüm bu hususlar bizim üzerimize gelmektedir. Diğerleri spor ve okulu dengelemeyi başarabiliyorsa, siz ve çocuğunuz da başarabilirsiniz. Bu husus çoğu zaman bir istek meselesidir.

Eskrim antrenmanlarına ara vermeden önce, şapkanızı önünüze koyun ve neden devam etmeniz gerektiğini düşünün, sonrasında kendinize uygun bir çözüm üreteceksiniz.

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Eskrim Antremanlarına neden ara vermemeliyiz?
Başa dön