Eskrim Blog

Emniyet – Eskrim ne kadar güvenli?

Çocuklarınız eskrime başlamak istediğinde yada siz çocuklarınızı eskrime başlatmak istediğinizde ilk aklınıza gelecek şey Eskrim ne kadar güvenli bir spor sorusudur.

Eskrimin amacı rakibinize, çelik namlusu olan bir silahı (Kılıç’ı) dokundurmaktır. Çoğu insana, kılıç ile yapılan bu eylem tehlikeli görünebilir, sizi tedirgin edebilir.

Peki, eskrim ne kadar tehlikelidir? Dürüst olmak gerekirse, eskrim diğer temas sporlarına kıyasla oldukça düşük yaralanma oranlarına sahiptir. Yaralanmaların çoğu burkulma ve kas zorlanmalarıdır. Bu konuda grafiklerle size bu bilgileri vereceğiz.

Eskrimin ne kadar güvenli olduğu hakkında pek bir şey bilmiyor olabilirsiniz. Ancak eskrim aslında çocuklarınızı getirebileceğiniz en güvenli sporlardan biridir – ayrıca çocuklara diğer sporların tamamen kapatamayabileceği bazı özel öğeler, kalıcı faydalar kazandırır. (Eskrim’in Faydaları – Çocuğunuz neden eskrim yapmalı?)

Kısacası, eskrimin güvenliğini sağlayan üç önemli konu vardır:

a) Son 100 yılda silah ve koruyucu giysilerdeki teknolojik yenilikler,

b) Genel olarak kulüplerde ve eskrim salonlarında uygulanan katı görgü güvenlik kuralları.

c) En düşük yaralanma oranına sahip olimpik sporlardan biri olmasıdır.

Tüm ailenizi, bu çok güvenli ve harika spora tamamen emanet edebilirsiniz!

Teknoloji yeniliği eskrimin güvenliğini nasıl sağlıyor?

Tüm eskrimcilerin antrenman yaparken ve yarıştıklarında koruyucu giysi ve maske takması gerekir. Eskrimin daha güvenli olması için, ekipman üreticileri, tüm seviyelerde birçok teknolojik ilerlemeyle ekipman tasarımına büyük yatırımlar yapmaktadır.

1. Silahlar – Modern silahlar keskin değildir. Ayrıca, son on yılda, sert temas meydana geldiğinde darbeyi emmek ve yarıya bölmek için bükülen, esneyebilen çelikten imal edilmiştir.

2. Maskeler – Tüm maskeler çok güçlü örgülü çelikten imal edilmiştir. Bunlar muazzam etkiye dayanacak şekilde, yüz ve boynu korumak için tasarlanmıştır.

3. Kıyafetler – Koruyucu giysiler esnek, hafif ancak güçlü malzemelerden yapılmıştır.

Temel düzey eskrim koruyucu kıyafetlerin çoğu sert pamuk ve naylondan yapılmıştır ve aşağıdaki parçalardan oluşur:

Ceket – Eskrim ceketi vücudunuza oturur ve ceketin sıkıca yerinde kaldığından emin olmak için bacakların arasından geçen bir kayış içerir.

Plastron – Bu parça, ceketin altına giyilen koltuk altı koruyucusudur.

Eldiven – Eskrim eldiveni kavramayı iyileştirmek, eli korumak ve namlunun kola girmesini önlemek için yapılmıştır. Ön kolun yaklaşık yarısını kaplar. Eldiven kesinlikle yırtık, yıpranmış veya delik olmamalı.

Pantolon – Eskrim pantolonları ekstra koruma sağlamak için ceketin üzerine en az 10 cm binecek şekilde yapılmıştır ve dizin hemen altında biter.

Çorap – Eskrim çorapları tüm dizini kaplayacak kadar uzun yapılır; hatta bazıları uyluğun büyük bir kısmını kaplar.

Ayakkabılar – Eskrim ayakkabısı, aşınmayı önlemeye yardımcı olan malzemeler ile düz, güçlendirilmiş tabanlar dikkate alınarak yapılır.

Göğüs koruyucusu – Bu parça normal olarak kadınlar tarafından giyilir ve zorunludur, plastik koruyucu bir plakadan yapılır (Flöre ve Epede üstü EVA’lı olmak zorundadır), ancak erkekler de bazen bir tane giyerler. Ekstra koruma için eskrim antrenörleri tarafından da giyilir.

Elektrikli ceket-yelek – Elektriksel olarak iletken bir malzemeden yapılır, hedef bölgeye bir vuruşun yapılıp yapılmadığını görmek için flöre ve kılıç eskrimcileri tarafından kullanılır.

Yelek, Kol ve Bacak Koruması – Eskrim antrenörleri bu ekipmanları gövde, silah tuttukları kollarında ve bacaklarında ekstra bir koruma katmanı oluşturması için giyerler. Koruma dolgulu kumaş veya deriden yapılır.

Gördüğünüz gibi, eskrim koruyucu ekipmanları, kapsamlı şekilde vücudun tüm savunmasız kısımlarını korurken, aynı zamanda maçlar ve antrenmanlar sırasında düzgün bir şekilde mücadele etmek için yeterli harekete izin verecek şekilde yapılır.

FIE* onaylı maskeler ve diğer ekipmanlar ise gereksinimleri daha da yüksek bir seviyeye taşır.

Uygun eskrim kıyafetleri ile eskrim gerçekten güvenlidir. Türkiye Eskrim Federasyonu olarak, müsabakalarda sporcularımızın eskrim ekipmanlarını* aşınma, yıpranma veya hasar belirtileri açısından düzenli olarak kontrol etmelerine yardımcı oluyoruz. Antrenman ve müsabaka için ekipmanlarını kullanma konusunda güncel kuralları ve gelişmeleri takip ediyoruz.

Sıkı görgü kuralları eskrimin güvenliğini nasıl sağlar?

Eskrimin katı bir görgü kuralları düzeni vardır. Küçük bir yerel kulüpte olmanız, yeni başlamanız, özel ders almanız, bir eskrim antrenman maçı ya da bölgesel, ulusal veya uluslararası düzeyde bir müsabakada yarışıyor olmanız fark etmez. Tüm dünyada, her bir rakibe aynı görgü kurallarını ve karşılıklı saygı davranış kurallarını göreceksiniz.

Bu görgü kuralları, nesilden nesile, uluslararası sınırların ötesine geçer ve eskrimin bu kadar güvenli olmasını sağlar. Bu sporun doğası. Yüzyıllar boyunca birbirine aktarılan ve kodlanan milyonlarca eskrimcinin onurlandırıldığı felsefik bir yaklaşımdır.

Türkiye Eskrim Federasyonu ve kulüpler, bu geleneği ve görgü kurallarını tüm sporcularımıza ilk derslerinden itibaren aşılamaktadır. Güvenlik ve davranış kuralları broşürünü inceleyebilirsiniz.

Ayrıca Eskrimin sportif yaralanmalar yönünden ne kadar güvenli olduğunu göstermek istiyoruz. Bu nedenle aşağıda yer alan grafiğe bir göz atın;

Eskrim, gezegendeki en güvenli sporlar arasındadır. (yüzme, golf ve tenis ile birlikte)

Güvenlik istatistikleriyle ilgileniyorsanız, eskrim güvenliği hakkında her şeyi burada birleştirerek size sunacağız.

Olimpik yarışmalarda meydana gelen yaralanmalar incelendiğinde, eskrimin en düşük yaralanma oranlarından birine sahip olduğunu ve onu en güvenli Olimpik sporlardan biri haline getirdiğini göstermektedir. Oslo üniversitesi tarafından yapılan bu çalışmada 2008 Pekin Olimpiyatlarında sakatlanmaya en az neden olan branşlar sırasıyla şöyle oluşmuştur; yelken, kano, senkronize yüzme, dalış, kürek ve eskrim.

Branşlara göre müsabakalarda sporcuların yaralanma yüzdesi;

Kayak %35

Futbol %32

Taekwondo %27

Kızak %20

Basketbol %18

Boks %15

Masa Tenisi %5

Eskrim %2,5      (Amaç rakibini silah ile vuruş-dürtüş yapmak olsa da)

Eskrim, daha popüler sporlardan çok daha düşük yaralanma oranlarına sahip çocuklar ve yetişkinler için en güvenli sporlardan biri olmaya devam ediyor.

Eskrim: Birçok spor branşı içerisinde en düşük yaralanma oranına sahip bir branştır.
Grafik : Jen Christiansen, Çizimler MCKIBILLO tarafından;
Kaynak: Lars Engebretsen, Oslo Üniversitesi

En Sık Görülen 5 Eskrim Yaralanması

Eskrim yaralanmaları, zaman içinde yüksek tempo ve hareketin hızlanması nedeniyle genellikle kas zorlanması ve burkulmalarını içerir. Ancak, diğer mücadele sporları kadar tehlikeli değildir.

Çürükler ( yaralar ) – Çürükler genellikle parmaklarda, ön bacaklarda, ellerde ve parmakların bileklerinde bulunur.

Su Toplaması ve Nasırlar – Silahınızı daha sık kullandıkça su toplaması ve nasırlar silah elinde oluşma eğilimindedir.

Eskrimci Dirseği – Eskrimci Dirseği, bir eskrimcinin dirseğindeki tendiniti tanımlamak için kullanılan terimdir. Genellikle silah tutma kolunun dirseğinde oluşur ve dirseğin aşırı kullanımından kaynaklanır.

Gergin Kaslar ve Bağlar – Bir eskrimcinin vücudundaki en gergin kaslar ve bağlar hamstringlerdir. Omuzlar ve boyun, eskrim sırasında dikkat edilmesi gereken diğer vücut parçalarıdır.

Diz dönmesi ve Ayak Bileği burkulması – Eskrim maçlarında yer alan atlama bazen diz dönmesine ve ayak bileklerinin burkulmasına neden olabilir, ancak bu en az görülen yaralanma şeklidir.

Bu yaygın yaralanmalarla başa çıkmak için bazı ipuçları şunlardır:

  • Uygulama! Formunuzu ne kadar çok korursanız, vücudunuz o kadar iyi hareket edebilir ve yaralanmayı önleyebilir.
  • Rahatsız olduğunuzda nasırları ponza taşıyla tedavi edebilirsiniz.
  • Su toplaması, ekipmanınızın her zaman kuru olduğundan emin olun ve fark ettiğiniz anda bandajlarla kaplayarak o bölgenin temiz olmasını sağlayın.
  • Daima iyice ısının. Her zaman.
  • Burkulmaları ve kas gerilmeleri önlemek için streching sürenizi uzatın.

Eskrim maçlarınız veya antrenmanlarınız sırasında mümkün olduğunca güvenli olduğunuzdan emin olmanın üç yolu vardır – uygun koruyucu giysiler giyin, kendinizi iyi fiziksel durumda tutun ve maçlar sırasında uygun teknikleri kullanın.

Sonuç olarak…

Eskrim, formunuzu ve tekniğinizi mükemmelleştirdikçe daha güvenli hale gelen güvenli bir mücadele sporudur. Her zaman tam koruyucu giysiler giymek, vücudunuzu egzersiz yapmaya hazır tutmak ve tekniğinizi uygulamak, eskrim sırasında güvenli olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacaktır.

Ancak yaralıysanız ( spor sakatlığınız varsa ) , bir eskrim maçına girmeden önce tamamen iyileştiğinizden emin olmak son derece önemlidir. Yarı iyileşmiş bir yaralanmayla yarışmak sadece daha fazla acıya neden olur ve hatta yaralanmayı daha da kötü veya kalıcı hale getirebilir.

Spor Yaralanmaları (Sakatlıkları) Hakkında Bilinmesi Gerekenler yayınımızdan konu ile ilgili daha fazla bilgi edinebilir, Eskrimde Spor sakatlıkları Önleme Egzersizlerini yaparak kendinizi koruyabilirsiniz.

Unutmayın! Eskrim sırasında kendinizi güvende tutmak için hazırlık ve önlem en iyi arkadaşlarınızdır.

DİPNOTLAR

* Özellikle, maskeler, kıyafetler ve eldivenler bu Talimatta belirtilen standartlarda olmalı FIE veya CE** garanti etiketlerini taşımalıdır. Bu malzemeler satın alınırken FIE veya CE emniyet garanti etiketlerinin sertifikalarının da alınması gerekmektedir

Müsabakalar esnasında müsabaka salonu ve/veya müsabaka salonuna bağlı antrenman salonları veya müsabaka yapılan salonun herhangi bir yerinde ısınan veya bir başka sporcu ile antrenman yapan tüm sporcuların bu Talimat hükümlerine uygun eskrim kıyafeti ve ekipmanlarını giymeleri zorunlu olup, sporcular tüm güvenlik tedbirlerine riayet etmekle yükümlüdürler.

Müsabakalar esnasında müsabaka salonu ve/veya müsabaka salonuna bağlı antrenman salonları veya müsabaka yapılan salonun herhangi bir yerinde ders veren tüm antrenörlerin, antrenör kıyafeti, eldiven ve uygun bir maske takması zorunludur. Sporcuların da ders almak için gerekli kıyafet ve ekipmanları kullanmaları zorunludur.

https://www.eskrim.org.tr/resim/extra/mevzuat/ekipman_talimat013.pdf

https://static.fie.org/uploads/23/119674-book%20m%20ang.pdf

** CE işareti, ürünün Avrupa ürün mevzuatlarına uygunluğunu gösterir.

CE İşareti, ürünün AB’nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir. Yani ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.

GİYİM ÜRETİMİ STANDARTLARI

Eskrim kıyafetlerinin;  eskrim ceketi, pantolon ve plastron yeterince sağlam malzemeden ve en az 350 Newton basınca dayanıklı kumaştan üretilmiş olmalıdır. Eskrim kıyafetleri tüm branşlarda FIE veya CE güvenlik standartlarına uygun yapılmalıdır ve bu standartlarda belirtilen kalite etiketini taşımalıdır.

Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) turnuvalarında kullanılacak Eskrim giysilerinin üretimi için, en az 800 Newton’luk bir kuvvetle uygulanacak dirence dayanabilen malzeme kullanılması zorunludur. Bu direnç aşağıdaki FIE kurallar kitabında tanımlanan testlerle doğrulanmalıdır. https://static.fie.org/uploads/23/119674-book%20m%20ang.pdf

İnfografiği hazırladığı ve kullanmamıza izin verdiği için sayın Irina Chirashnya çok teşekkür ederiz.

Düzenleyen: Recep Koç

Faydalanılan Kaynaklar: Academy Of Fencing Masters

Fencing.net

BestSportsLounge

Emniyet – Eskrim ne kadar güvenli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön