Eskrim Blog

Eskrim ve Spor Psikolojisi: Mental Oyunun Önemi

Eskrim ve Spor Psikolojisi: Mental Oyunun Önemi

Düşünün ki maçı kazanmaları için ciddi maaşlar alan NBA basketbolcularının maçını izliyorsunuz. Küçüklüklerinden beri ne kadar çalıştıklarını söylememe gerek yok diye düşünüyorum. Muhtemelen binlerce serbest atış çalışması yapmışlardır ve antrenmanlarında kolay bir şekilde arka arkaya 10 defa 3’lük sayı atabiliyorlardır. Ancak kritik bir maçta son üç saniye kaldığını ve takımın en iyi şutörünün o sayıyı kaçırdığını düşünün. Ne kadar da can sıkıcı bir durumdur değil mi?

Birçoğumuz bu durumun endişe, baskı, kendinden şüphe duyma ve aşırı düşünme gibi hislerden kaynaklandığını anlayabiliriz. Basketbol veya diğer branşların iyi antrenörleri, antrenmanlar esnasında bu gibi stresli ortamlar oluştururlar. Bu antrenörler, “antrenman mükemmelleştirir” atasözünün sadece fiziksel beceri için geçerli olmadığını bilirler. Bu gibi durumlar müsabakalarınız içerisinde sizin de başınıza gelebileceği için zihinsel dayanıklılık ve odaklanma çalışmaları yapmalısınız.

Aslında, müsabakanın zihinsel bölümü, tekniksel rekabet kadar önemlidir. Özellikle eskrim mental açıdan çok önemli bir spor dalıdır! Biraz önce örnek verdiğimiz basketbol sporunda, oyun akışı size oyunun büyük bir bölümünde düşünmeniz için fırsat tanımaktadır. Aksiyonlar daha yavaş seyretmektedir ve takım halinde yapılan bir spordur. Fakat eskrim sporunda, ilk aksiyondan itibaren tüm tuşlar için odaklanmanız ve genel oyununuzu da kurmanız gerekmektedir. Bu durum da mental oyunu daha da önemli hale getirmektedir.

Zihinsel oyununuz, önemli ve kıran kırana geçen bir eskrim maçı içerisinde, son tuş veya son saniyelerde her zaman belirleyici faktör olacaktır. Uygulamalı spor psikolojisi alanında uluslararası otoritelerce kabul görmüş bir uzman olan Dr. Alan Goldberg’den bir alıntı paylaşmak istiyoruz:

“Bu sözü düşününüz: Antrenmanlarda iyi bir eskrimci olmak % 95 fiziksel, % 5 zihinsel güce bağlıdır. Anlamı: Kondisyon ve “Fiziksel oyununuz üzerine çalışmalar yapmalısınız. Bu duruma ek olarak, müsabakaya çıktığınızda ve rakibinizle karşı karşıya geldiğinizde yüzdeler tam tersine dönecektir. Müsabakada Başarılı olmanın temeli % 95 zihinsel, % 5 fizikseldir.

Peki, sizi neler mental açıdan güçlü bir eskrimci yapar?

Direkt eleme müsabakasında sıralamanın en üstünde olan eskrimci karşısında galibiyet sporcunun bunu başarabilme sırrı kararlılığı ve odak noktasından şaşmaması mıdır? Bu noktada bir blog yazısında açıklanamayacak bir alan olan spor psikolojisi alanına giriyoruz. Fakat mental açıdan güçlü bir eskrimcinin karakteristik birkaç özelliğini sizinle paylaşacağız;

• O anda mental olarak orda olurlar.

• Hatalarının hızla üzerine giderler.

• Kazanabileceğine inanırlar.

Eğer hatalarınıza takılı kalırsanız ya da gelecekte neler olacağını düşünürseniz, tüm enerjinizi ve odağınızı yaşadığınız ana ve maça sarf etmezsiniz. O an için hatanıza takılı kalırsanız daha fazla hata yapma ihtimaliniz çok yüksektir. Müsabakalarınızı videoya kaydedin ve müsabaka sonrasında analizinizi gerçekleştirin. Ancak maç içerisinde elinizden gelenin en iyisini yapmak için çabalayın.

Bir blog yazısı okumak tabi ki size sınırlı seviyede yardımcı olabilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bu becerilerinizi geliştirebilmeniz için antrenman yapmanız gerekmektedir. Ayak hareketleri, hamle ve diğer eskrim egzersizleri gibi mental becerilerinizi geliştirebilmeniz için antrenman yapmanız gerekmektedir. Peki, neler yapabilirsiniz?

• Antrenmanlarınızda veya herhangi bir yerde kendiniz ile ilgili negatif yorumlarda bulunmayın. Çünkü böyle bir tutum sergilemeniz halinde maç esnasında bu konuşmaların aklınıza gelme olasılığı daha yüksektir. Hepimiz insanız, bazı durumlarda hayal kırıklıkları yaşayabiliriz ancak kendimizle ilgili yüksek sesle negatif yorum yapmamamız ve tekrar odaklanmaya çalışmamız bize fayda sağlayacaktır.

• Antrenmanlarınız esnasında antrenörünüzün verdiği zihinsel egzersizlere-oyunlara dikkat kesilin ve doğru bir şekilde yapabilmek için elinizden geldiğince çabalayın. Zihinsel antrenmanın önemini kavrarsanız kendiliğinizden bu egzersizleri eksiksiz biçimde yerine getirmek isteyeceksiniz.

Sonuç olarak, zihinsel beceri egzersizlerini öğrenmeniz ve tıpkı fiziksel antrenmanlarınızda uyguladığınız gibi uygulamanız gerekmektedir. Antrenman yaparken bunu aklınızda bulundurmanız halinde mental açıdan daha güçlü bir eskrimci olma yolunda ilerleyeceksiniz.


Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Eskrim ve Spor Psikolojisi: Mental Oyunun Önemi
Başa dön