Eskrim Blog

Eskrim’in Faydaları – Çocuğunuz neden eskrim yapmalı?

Eskrim, korsanları, düelloları ve şövalyeleri çağrıştıran bir sözcük, tarihsel bir spordan daha fazlasıdır. Zihni ve bedeni eğiten eskrim, olimpik bir çeviklik, beceri ve güç sporudur.

Yüzlerce yıldır, savaşçılar, şövalyeler ve paralı askerler çeşitli kıtalarda öldürmek, sakatlamak ve savaşmak için kılıç kullandılar. Orta Çağ boyunca, iki kişi arasında bir kılıç kavgası olan düello, asaletler arasında anlaşmazlıklar ve argümanlar belirlemek için standart bir uygulama haline geldi.

Düello geliştikçe, kullanılan kılıçlar – epe, flöre ve kılıç – ve katılımcılardan beklenen davranışlarda değişti.

Kanlı bir geçmişten gelmesine rağmen, modern eskrim bir beceri, zekâ ve duygusal kontrol sporudur.

Eskrim bir şekilde asırlardan beri var olan ve aslında 1896 yılında başlayan modern olimpiyat oyunlarının başından beri her olimpiyat oyununda yer alan dört spordan birisidir.

Artık dünyadaki birçok kulüplerinde, ülkemizde 55 il ve bu illerde bulunan birçok kulüp ve İl Spor Müdürlüklerinde yapılmaktadır.  Eskrim eğitimi çocuğunuzun Olimpiyat takımının bir üyesi olmasına yol açabilir. 

Çocuğunuz neden eskrim yapmalı?

Bir çocuğun bir spora veya başka bir spora katılmayı seçmesinin birçok nedeni vardır. Eskrimin genel yararları normal olarak diğer sporların yararlarıyla örtüşmektedir. Ancak, eskrimin çocuklara diğer sporların tamamen kapatamayabileceği bazı özel öğeler kazandırır.

Eskrim;

  • El-göz koordinasyonu, zihinsel keskinlik, kas ve duygusal kontrol geliştirir. Savaş pilotlarının hepsi eskrim eğitimi alırlar.
  • Özsaygı, özgüven ve iyi karar almayı teşvik eder,
  • Rekabet ruhunu geliştirir ve destekler, cesaret ve öz disiplin öğretir.

Eskrim çocuğuma ne kazandıracak…

  • Öncelikle çocuğunuz faaldir, bir şeyler yapar ve TV ya da bilgisayar karşısında pasif bir alıcı olarak oturmaktan, ekran bağımlılığından kurtulur.
  • Bir egzersiz şekli olarak, elbette kas inşa eder ve kalori yakar. Bununla birlikte, çevikliği ve esnekliği diğer sporlardan çok daha fazla artırır.
  • Eskrim çocuğunuzu formda tutar – epeyce bir hareket etmeden “kılıç savaşı” yapamazsınız
  • Bu spor zihni harekete geçirir. Maçlarda yetenek kadar stratejide önemlidir. Zihin ve beden arasında güçlü bir bağlantı gerektirir ve zihin daima bir sonraki olası harekete ileriye bakar. Sürekli olarak bir sonraki olası problemi çözmeye çalışır.
  • Eskrim, takım müsabakaları da yapılmasına rağmen özünde bireysel bir spor olduğundan, sporcu başarı ya da başarısızlığından kendisi sorumludur ve bu da sorumluluk sahibi bir birey olmada önemli bir derstir.
  • Eskrim, sadece bir rakibe karşı değil, aynı zamanda kendilerinin, zayıflıklarının ve korkularının da üstesinden gelmeyi, kazanmayı, kaybetmeyi, kutlamayı, kabul etmeyi öğretir ve sonuçta potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlar.
  • Eskrim odak ve konsantrasyonu arttırır. Başarılı olmak için her ikisine de ihtiyaç vardır.
  • Antrenman partnerlerine, ulusal ve uluslararası birçok turnuva, Avrupa ve Dünya şampiyonalarına ve Olimpiyatlara kadar çok çeşitli yarışma ve çalışma ortamı sunar. Eskrimde, Herkes için bir şey vardır.
  • Diğer birçok spor dalında olduğu gibi, çocuklar başarılı bir eskrimci olduklarında kolejler ve üniversitelerde burs alabilirler.
  • Eskrimde çeşitli seviyeler birlikte çalıştığı için, sporculara yaş, seviye, yetenek fark etmeksizin birçok insanla tanışma fırsatı verir.

  • Takım ruhunu, bir arkadaşlık ve disiplin hissini, sadece sporu değil, yaşamda kazananları belirleyen nitelikleri de beraberinde getirir.
  • Sağlıklı rekabet, adalet ve adil oyun ruhu, çocukların yaşamda denge ve uyum sağlamalarına yardımcı olur. Güçlü eskrimciler herkese umut, onur ve iyi niyet mesajları yayarlar.
  • Eskrim ile bir çocuk kendi kendisini disipline etmeyi, diğerlerine saygı duymayı, bağımsızlığı ve şerefin ve fair-play’in önemini öğrenir. Bu beceriler başka çabaları tetikler ve sonuçta çocuğunuz, çok yönlü, sorumlu ve aktif bir kişiye dönüşür.
  • Çocuğunuzun muhtemel saldırganlık dürtüleri için emniyetli ve kontrollü bir ortamda çıkış sağlar.
  • Son olarak eskrim, özgeçmişini hazırlarken çocuğunuza başkalarının özgeçmişinde yazan şeylerden farklı bir şeyler yazma imkânını sağlar.

Sonuç

Tarihten günümüze eskrim romantik, hızlı ve heyecan vericidir. Seviye veya yaş ne olursa olsun, herkes başlayabilir ve bir başarı seviyesine ulaşabilir.

Eskrimin diğer sporların çoğuna göre avantajı, fiziksel olarak seçici olmamasıdır. Boyutunuz, şekliniz veya ağırlığınız eskrim geleceğinizi belirlemez. Çalışma kapasiteniz ve arzunuz belirleyici faktörlerdir.

Sizi bu sporla ilgilenmeye iten sebep ne olursa olsun eskrim hakkında öğrendiğiniz her yeni şey sizi bu sporun içine biraz daha çekecektir.

Koordinasyon, çeviklik ve kendine güven duygusu, eskrimin bu sporu yapanlardan beklentilerinin sadece birkaçıdır. Bir eskrimcinin, sadece fiziksel olarak hızlı olması yetmez aynı zamanda zihinsel olarak da hızlı olması yani hızlı düşünmesi bir zorunluluktur. Eskrim sporunun yoğunluğu ve sporcunun sahip olması gereken meziyetler, eskrimin zorlu tarihinin bir sonucudur. Eskrim savaştan spora dönüşürken her ne kadar sahip olunması gereken yetenekler artık bir ölüm kalım meselesi olmaktan çıkmışsa da eskrimi heyecanlı bir aktivite yapmaya devam etmektedir.

Başarılı bir eskrimci, birkaç saniye içinde güçlü ataklar yapabilmeli ya da savunmada zarif ve kurnaz olabilmelidir. Kas gücü sizi eskrimde bir noktaya getirebilir ama zekâ vazgeçilmezdir. İyi bir eskrimci zeki olmalı ve tereddütsüz konsantrasyonu ile önceden hesaplanmış hamleleri hayal ve icra edebilmelidir.

Eskrim, aklın öngörülemeyen zorlukları karşılamak için hızlı bir şekilde yarışması gereken bir bilgisayar oyununun yoğun bir fiziksel kopyasıdır.

Fair play ruhu ve şeref, eskrimin vazgeçilmez unsurlarıdır. İki eskrimcinin müsabakası sırasında en üst düzeyde nezaket ve anlayış gözlenir. Eskrim bir spor olduğu kadar bir davranış ve yaşam biçimidir ve bu sporu yapanlar onun hayatlarını son derece etkilediğini söylerler.

Çocuğunuzun özgeçmişine herkesinkinden farklı ve konuşma başlatıcı birşeyler yazabiliyor olmakta birçok fayda var ise de eskrimin gerçek yararları bunun çok çok ötesindedir.

Çocuklar “lütfen”, “teşekkür ederim”, “özür dilerim” ve “efendim” kelimelerinin, bu sporun özü olduğunu ve bunları her durumda kullanmayı öğrenmeden silah kullanmayı öğrenmesinin hiçbir anlamı olmadığını öğrenir.

Fiziksel olarak talep eden, zihinsel olarak meydan okuyan, karakter geliştiren bir spor ve karizmatik silahlar, birisi daha başka ne isteyebilir ki?

Eskrim sanatı, düşünürseniz, hayata kolayca uygulanabilir.

Eskrim yoluyla verilen değerlerin ve ahlakın, çocukları sadece sporda değil, hayatta da mükemmelleştireceğine inanıyoruz.

Düzenleyen: Recep Koç

Faydalanılan Kaynaklar: Academy Of Fencing Masters

T.Alparslan Babaoğlu-Veliler için Eskrim Kılavuzu

Parent’s Guide to Fencing- Fencing.net

Eskrim’in Faydaları – Çocuğunuz neden eskrim yapmalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön