Eskrim Blog

Yeni Eskrimciler için Evde Hedef Antrenmanı: İyi bir fikir mi?

Yeni Eskrimciler için Evde Hedef Antrenmanı: İyi bir fikir mi?

Yeni eskrimcilerinizi evde eskrim hedef antrenmanı yapmaya teşvik etmeli misiniz?

Dikkate alınması gereken birkaç husus ile birlikte cevap “evet”tir. Kendini adamış eskrimciler daha iyi olabilmek için sonraki antrenmanı beklemezler. Daha iyi olabilmek için yollar yaratırlar. Bu çeşitli şekillerde olabilir; bireysel egzersizler, kondisyon çalışmaları, iyi beslenme ve hatta mental antrenman gibi birçok yol ile sağlanabilir. Bir sporcu gerçekten elinden gelenin en iyisini yapmak istiyorsa, kendi çabalarıyla daha iyi bir konuma gelebilir. Yeni eskrimciniz kendi isteğiyle evde çalışmalarına devam etmek istiyorsa, onu cesaretlendirin ve teşvik etmeye devam edin. Bu aşamada, antrenmanın türüne bağlı olarak dikkat etmesi ve alışkanlık haline getirmesi gereken hususları onlarla paylaşabilirsiniz. Tabii ki, ilk dikkat etmeniz gereken husus güvenliktir. Bu nedenle bu yazımızda güvenliği sağladığınızı varsayıp yazımıza ona göre devam edeceğiz.

Güvenlik sağlandıktan sonra bir diğer dikkat edilmesi gereken husus denetleyici kişi olmadığından dolayı yanlış alışkanlıklar edinebilmesidir. Yeni eskrimciler hala doğru bilgileri öğrenme sürecindedir. Fakat aynı zamanda, antrenmanlar ve özel dersler esnasında hedef pratiği için çok fazla zaman harcanır. Bu egzersizleri evde uygulamak ve özel dersler ile pekiştirmek, sporcunun gelişiminde fark yaratabilir.

Bu durumdan hareketle, egzersizleri doğru şekilde gerçekleştirmesine nasıl yardımcı olabileceğinize dair birkaç ipucu sunuyoruz.

1. Egzersizleri Yalnız Yapmayın: Eskrim antrenmanları söz konusu olduğunda patron antrenörünüzdür. Antrenör eskrimi ve nasıl öğretilmesi gerektiğini bilir. Bu nedenle, evde yapılabilecek egzersizler ile ilgili çocuğunuzun antrenörüne danışmanız gerekmektedir. Yapmanız gerekenleri antrenörünüze danışın ve mümkün mertebede size ilettiği programı uygulayın.

Bu aşamada, antrenörünüz spesifik bir programı olmayabilir. Bu bir sorun teşkil etmez. Önemli olan, antrenörlere takip etme ve periyodik olarak tekrar kontrol sağlama şansı vermenizdir. Antrenörlerin geri bildirimde bulunmalarını kolaylaştırabilmek için onlara önerilen bir egzersiz planı sunabilirsiniz. Zaten her iki durumda da, egzersizler ile ilgili son sözü antrenörünüz söyleyecektir. Bu aşamada önerebilecekleri çok fazla egzersiz bulunmuyorsa yazının devamında sunulan taktikleri uygulayabilirsiniz. Rahatsız olmanızı gerektiren bir durum yoktur. Muhtemelen temel egzersizleri antrenmanda yapmasının daha uygun olacağını düşünüyorlardır veya onu bir üst seviyeye taşımak için farklı bir yöntem geliştirmiş olabilirler.

2. Basit Egzersizler Seçin: Sporcunuzun antrenmanda öğrendiği spesifik, basit ve kendi başına rahat ve emin bir şekilde pratik yapabileceği vuruş/dürtüş, ileri adım-vuruş/dürtüş gibi egzersizler seçin. Bu sayede siz de rahat şekilde kontrol edebilirsiniz.

3. Doğru Yapmak Fazla Yapmaktan Önemlidir: Öncelikli olarak egzersizin doğru biçimde yapılması elzemdir. Egzersizleri doğru biçimde yapabilmek için yavaş ve dikkatli başlamak gerekmektedir. Doğru biçim sağlandıktan sonra hız ve tekrar sayısı artırılabilir.

4. Analiz Edin: İmkânınız varsa egzersizleri videoya çekin. Doğru şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için çocuğunuzla birlikte izleyebilirsiniz. Kendinizi izleyip analiz etmek, egzersiz esnasında yanlış veya doğru yaptığınız hususları anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca bu sayede, videoyu antrenörünüze göstererek ondan geri bildirim alabilir, varsa sorularınızı sorabilirsiniz.

Yazımızın başında, evde antrenman yapmak isteyen yeni eskrimcilerden bahsettik. Peki ya evde antrenman yapmak istemezlerse?

Bu durum biraz velinin tutumu ile ilgilidir fakat 10 yaş altı sporcuları zorlamamanızı öneririz. Hala eskrime devam edip etmeme kararı aşamasında olabilirler ki bu aşamada spordan zevk almaları ve sevmeleri daha önemlidir.  Eğer kendi iradeleri ile evde antrenman yapmak isterlerse o zaman trene atlayın. Cesaretlendirmek isterseniz yardım teklif edebilirsiniz, ancak karşı çıkarlarsa üstelemeyin.

Yaşları büyüdükçe onları biraz daha zorlayabilirsiniz. Eğer antrenörler evde egzersizlere devam etmesini istiyorsa, okul ödevi gibi yerine getirmesi konusunda zorlamanız gerekir. Antrenörler böyle bir istekte bulunmasa bile, yine de evde antrenman yapması için onları biraz zorlayabilirsiniz. Sonuç olarak, eskrimde daha iyi bir seviyeye gelmek ve içsel bir motivasyonla evde egzersiz yapmak isteyeceklerdir. Onlara destek vermeye, rehberlik etmeye, öneriler sunmaya ve en nihayetinde büyük veya küçük fark etmeksizin gösterdikleri gelişim ile gurur duymalarını sağlamaya odaklanın.

Alıntılar için Kaynak:Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Yeni Eskrimciler için Evde Hedef Antrenmanı: İyi bir fikir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön