Eskrim Blog

Salgın Sürecinde Eskrim

Eskrimciler Formunu Nasıl Koruyabilir

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs salgını ile karşı karşıyayız. Global olarak, üniversitelerden büyük organizasyonlara kadar her şey Covid-19 pandemisinden etkilenmektedir ve bu durum pek tabii eskrim antrenmanlarını da etkilemiştir.

Maalesef virüs uzağımızda değildir ve çok yakınımızda olabilir. Tüm insanlar virüsün yayılmasını engellemek ve yavaşlatabilmek için ek önlemler almaktadır. Bu da maalesef insanlar için belli olmayan bir tarihe kadar eskrim antrenmanlarını bırakmaları anlamına gelmektedir.

Dürüst olmak gerekirse insanların gösterdiği tutumlara saygı gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü sağlık insanlar için en önemli husustur ve sağlığımızı koruyabilmek için nasıl davranmamız gerekiyorsa öyle davranmamız gerekmektedir. Ancak, kendinizi evlerimizde karantinada tutmamız antrenmanlarımızı aksatmamız gerektiği anlamına gelmez.

Evinizde Kalmalısınız

Salgın bastırılıncaya kadar evimizde kalmamız ve eskrim müsabaka ve antrenmanlarına katılmaktan kaçınmamız konusunda hemfikiriz. Peki, bu aşamada ne yapmalıyız?

Tartışmasız bir şekilde, rutin eskrim antrenmanları kendinizi geliştirmenin en iyi yoludur. Fakat böyle durumlar için alternatif çözümler mevcuttur.

İlk olarak, eskrim sporunda devam ettirmeniz gereken birkaç unsur olduğunu unutmayınız. Bu husus çok önemlidir, çünkü kolay bir şekilde formunuzu kaybedebilirsiniz ama tekrar formunuzu yakalamanız çok daha zor olacaktır. Antrenman yapmayı tamamen bırakmanız sizin açınızdan en kötü senaryodur.

Eskrim antrenmanlarınıza neden ara vermemelisiniz?

Antrenmanlara tekrar başladığınızda birçok noktada sıfırdan başlamış gibi hissetmenizi sağlayacaktır. Antrenmanlara uygun bir biçimde devam etmeniz esastır.

Daima antrenörlerinizin direktifleri doğrultusunda çalışmalarınızı sürdürün. Antrenmanlarınız başlayana kadar yapacağınız çalışmalar ile ilgili antrenörünüz ile görüşün. Onaylarını ve direktiflerini alın. Aslında bu husus sadece salgın sürecinde değil, her zaman geçerlidir. Telefon, e-posta, video kayıtları veya görüntülü görüşme sistemleri üzerinden hangi egzersizler üzerine çalıştığınız ve gelişiminiz hakkında onu sıklıkla bilgilendirin. Antrenörünüzle beraber çalışmıyor olmanız, size rehberlik etmelerine engel değildir. Onun direktifleri önem arz etmektedir.

Peki, hangi egzersizlere odaklanmalısınız? İşte karantina süresince yapabileceğiniz 4 antrenman türü;

Kondisyon Antrenmanı

Kondisyon antrenmanları bir noktada fitnessdır. Bedeninizi formda tutacaktır hatta uygun biçimde geliştirecektir. Yüzme, koşu, ağırlık çalışmaları gibi eskrim için faydalı olacak sayısız kondisyon antrenman yolu mevcuttur. Hatta spor salonuna gitmeden evinizde uygulayabileceğiniz birçok fitness egzersizi bulunmaktadır.

Bu yazımız içinde de olmak üzere eskrimciler için Cross-training antrenman türlerini bulabileceğiniz birçok kaynak mevcuttur. Ayrıca Cross-training antrenmanları ile ilgili yakında bu yazılarımıza yenilerini ekleyeceğiz,

Evde uygulayabileceğiniz egzersizler ile ilgili fikir sahibi olabilmeniz için birkaç egzersizi sizlerle paylaşıyoruz.

• Esneklik ve kas gelişimi için yoga yapabilirsiniz

• Plank, duvar itme ve diğer hareket gerektirmeyen egzersizler gibi, İzometrik egzersizler.

• Bisiklet, koşu bandı, zıplama gibi Cross-Training egzersizleri

• Ev egzersizleri. Öncelikli olarak güvenli bir alan oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. İnternet üzerinde kardiyo egzersizleri ve kuvvet çalışmaları yapabilmenize yardımcı olacak birçok uygulama bulunmaktadır. Youtube gibi platformlar üzerinden bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Ek olarak biz de blogumuz üzerinden materyaller paylaşmaya devam edeceğiz.

En garde squatları, hamle gibi eskrime özgü İzometrik egzersizler son derece fayda sağlayacaktır.

Teknik Antrenman

Kondisyon çalışmalarını bir kenara bırakıp , ”Eskrimde Ayak Hareketlerinin Önemi”

ve “ Evde yapabileceğiniz hedef çalışmaları” tıklayarak daha çok bilgi edinebileceğiniz ayak hareketleri ve hedef çalışmaları gibi teknik çalışmalara değineceğiz.

Bu aşamada antrenörünüz size evinizde uygulamanız için egzersizler önerebilir. Bu süreçte antrenörünüzden görüntülü dersler veya gerçek bireysel dersler alabilirsiniz. Bu sayede evinizde uygulama yaparken ihtiyacınız olabilecek ek ekipmanları temin edebilirsiniz. Evinizde yapacağınız teknik antrenmanları antrenörünüz ile planlamak size kritik derecede destek sağlayacaktır.

Teknik antrenmanlarınızı temel seviyede tutunuz!

• Yeni başlayan sporcular antrenörlerinden online destek almadan evinde teknik çalışmalar yapmamalıdır.”Yeni Eskrimciler için Evde Hedef antrenmanı: İyi bir fikir mi?  Çünkü sonrasında düzeltilmesi daha zor olacak hatalı bir teknik benimsenebilir.

• Şahsen görüşemeseniz de teknik antrenmanlarınız hakkında antrenörünüzle telefon yolu ile mutlaka görüşün.

• Teknik antrenmanlarınızda egzersizleri doğru şekilde uyguladığınızdan emin olun. Hiç egzersiz yapmamak hatalı biçimde tekrar yapmaktan daha iyidir, unutmayın!

Dikkatli şekilde uygulayacağınız bu teknik antrenmanlar formunuzu kaybetmemenizi ve kulübünüzde yaptığınız antrenmanlarınıza tekrar başladığınızda bunu görmenizi sağlayacaktır.

Taktiksel Eskrim Antrenmanları

Kulübünüzde, bölgenizde antrenmanlarınıza devam edemiyor olmanız size taktik öğrenmeniz açısından bolca zaman sağlayacaktır.

Hayatın akışında yoğun bir tempoda olduğunuzdan dolayı taktiksel çalışmalara çok fazla zaman ayıramayabilirsiniz. Bu süreç size taktiksel çalışmalarınızı yapabileceğiniz fırsatı tanımaktadır. Uygulayabileceğiniz birçok taktiksel çalışmanın olmasının yanı sıra aşağıda birkaçını bulabilirsiniz.

• İnternet üzerinden eskrim videoları izleyebilir ve analiz yapabilirsiniz. Takım arkadaşlarınızla video konferans yapabilir, aksiyonlar üzerine beyin fırtınası yapabilirsiniz.  

•  Eskrimciler ve antrenörleri ile yapılmış röportajları izleyebilirsiniz.

-Rus Flöre Şampiyonu Inna Deriglazova ile Röportaj

Geçmişte Kazanılan Zaferlere İlgi Gün Geçtikçe Azalıyor – Ildar Mavlyutov ile Röportajı

• Eskrim teknikleri hakkındaki bilgileri, makaleleri okuyabilirsiniz. Yakında Federasyonumuz Web sitesinde Ebeveynler için, antrenörlerimiz için bilgilerin olacağı, Eskrim üzerine kitaplar, makaleler, Video analiz örnekleri ve Dünyadan Eskrim ile ilgili haberlerin yer alacağı Blog sayfamızı hizmetinize sunacağız.

• Olimpiyatlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Size ilham verecek bir taktik değildir, fakat beğendiğiniz sporcuları sosyal medyada takip edebilir ve onları nelerin başarılı kıldığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

• Kendi maçlarınızı izleyebilirsiniz ” Çocuğunuzun-Sporcunuzun Müsabakalarını Videoya Kaydetmeniz için 6 Neden” ki bu paha biçilemez bir taktiksel çalışma olacaktır.

Taktiksel çalışmalar yapabilmeniz için antrenörünüz size önerilerde bulunacaktır. Eskrimde daha iyi olabilmek için sadece teknik antrenmanlar yapmanıza gerek yoktur.

Mental Eskrim Antrenmanları

Eskrimde mental bilinç, görmezden gelinemeyecek derecede önemlidir. Rutin eskrim hayatınıza devam edemeyeceğiniz bu süreç zihinsel antrenman yapabilmeniz için önemli bir fırsattır. Eskrim ve Spor Psikolojisi: Mental Oyunun Önemi

Beslenme tutumunuz ve kondisyonunuz, zihinsel durumunuzla doğru orantılıdır. Bu hususlar bu süre zarfında kendinizi geliştirebileceğiniz ve oyununuzu geliştirecek aktivitelerdir. Belli başlı mental antrenman biçimleri aşağıda belirtilmiştir;

• Uyuyun – Düzgün bir şekilde dinlenmeniz size fayda sağlayacaktır. Bu imkânınız varken iyi değerlendirin. Eskrimcilerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır

• Meditasyon yapın. Meditasyon tüm yaş grupları ve seviyelerde uygulanabilecek bir rahatlama yöntemidir.

• Hedef belirleyin  – Plan yapmak, özellikle stresli zamanlarınızda size çok yardımcı olacaktır. Hedeflerinizi belirlemeniz, zihninizdeki tereddütleri ortadan kaldıracak ve rotanızdan şaşmanıza engel olacaktır. Uzun Vadeli Eskrim Hedefleri Oluşturmak

• Eskrim günlüğü tutun . Eskrim günlüğünüz sayesinde hangi seviyeden geldiğinizi, an itibariyle hangi seviyede olduğunuzu ve ileriye dönük olarak hangi seviyeyi hedeflediğinizi rahatlıkla görebilirsiniz. Odak noktanızdan kopmamak ve kendinizi geliştirmek için günlük tutmanın ne kadar fayda sağladığını anlatmamıza gerek yoktur!

Eskrim Günlüğü Tutmak Neden Sizi Daha İyi Bir Eskrimci Yapar

Bu yöntemlerin hepsi hem sağlık açısından evimizde kalmamızı sağlayacak, hem de eskrim seviyemizde geri düşmememizi sağlayacaktır. Antrenmanlarınıza bu egzersizler ile devam ettiğiniz sürece, en azından formunuzu koruyabilirsiniz.

Bu virüsün sonsuza kadar sürmeyeceğini unutmayın. Önceden atlattığımız birçok önemli hadise gibi bu salgın da altı ay sonra geçmiş olacaktır. Fakat muhtemelen hastalıklara karşı bakış açımızı değiştirecek ve kalıcı bir iz bırakacaktır. Yapmamız gereken en önemli şey, ellerimizi daha sık yıkamamız ve kişisel temizliğimize daha fazla özen göstermemizdir.

İyimserlik-Optimizm

Evet, bu bölüm biraz saçma gibi görünebilir fakat okumanızda fayda vardır.

Bu süre zarfında düşünce yapınız hayati önem arz etmektedir. Salgın nedeniyle belli bir zaman dilimi için antrenmanlara devam edemeseniz bile bu durum hayallerinizden geri adım atmanızı gerektirmez. Eskrim dikkatinizi dağıtmak için size olanak sunmaktadır. Bu süreç işlerin kaotik ve garip bir hal aldığı zaman olsa bile, eskrim, hangi koşulda olursa olsun sizin için bir çıkış noktası olacaktır! Bunu yaşam felsefeniz olarak belirleyin ve antrenmanlarınıza devam edemeseniz bile içinizdeki eskrimciyi dinleyin. Eskrim içinizde yaşamaktadır! Eskrim yapmak için dışarıdan desteğe ihtiyacınız yoktur. Kendi başınıza yapabilirsiniz ve bu gayet keyifli bir durumdur.

Salgın paniği önemsenmeyecek bir husus değildir ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de alınan önlemler hayati önem arz etmektedir. Fakat bu durumda her anlamda destek sağlayan bir topluluğun parçasıyız. Eskrim müsabakalardan ve podyumlardan çok daha fazlasıdır, bundan dolayı rutinimizi durdurmak zorunda değiliz. Bu süreç bunu anlamamız için harika bir fırsattır.

Sosyal medyada rastladığınız kulaktan dolma bilgilerin de eklenmesi ile an itibariyle durumun korkunç bir hal aldığı ve her geçen gün daha da kötüleşeceği yansıtılmaktadır. Fakat virüsün çözümü bulunacak ve her şey normale dönecektir. Bu yüzden bu süreci hedeflerinizden kopmayarak ve çalışmaya devam ederek geçirin. Hedefinizi belirlediğinizde sizi Koronavirüsü dahil hiçbir şey durduramayacaktır.

Alıntılar için Kaynak: Academy Of Fencing Masters
Yazar: Irina Chirashnya

Düzenleyen: Recep Koç
Çeviri: Abdussamet Arslan

Salgın Sürecinde Eskrim
Başa dön